SADAR+VUGA’dan Yeni Ljubljana Tren Garı Salonu

Ljubljana Tren İstasyonu ve çevresinin düzenlenmesi ve altyapısının iyileştirilmesi projesi Sadar + Vuga, Elea iC, Tektonika Collective ve Tiring iş birliğinde yürütülüyor.

Proje kapsamında alandaki demiryolu altyapısının iyileştirilmesi, yeni bir tren istasyonu salonu, yolcu ve yük raylarının yeni kapalı platformlarla yeniden düzenlenmesi, yenilenmiş ve genişletilmiş alt geçit, 20. yüzyılın başlarındaki istasyon binasının yenilenmesi ile doğu ve batı tarafında yeni yeşil meydanlar yapılması yer alıyor.

İstasyon salonunun çatısı, demiryollarını da kapsayan dört eğimli bir üst yapı. Yüksekliği, demiryolunun 9 metre üzerinde duran mevcut istasyon binasına denk geliyor. Yeni istasyon salonu, Masaryk yolunun kuzey tarafındaki yeni otobüs otogarına bağlanıyor.

İstasyon salonu, merkezi eksenli simetrik şekli nedeniyle Ljubljana’nın merkezinde bir terminal, son bir istasyon ve bir varış binası olarak görünüyor. Platformların üzerinde, yeni kanopiler eskilerinin yerini alıyor.

İstasyonun çatısının kırık düzlemlerden oluşan geometrisi, doğu ve batı güneşini kontrollü bir biçimde iç mekana girmesini sağlıyor. Değişen yükseklik, ışık, gölgeler ve trenlerin sesi, kendine özgü bir varış ve ayrılış atmosferi yaratıyor.

Çatı, istasyon salonunda buluşmak için çekici bir alan yaratan platformlara doğru alçalıyor. Platformdaki kaldırımın deseni, özel olarak tasarlanmış banklar, aydınlatmalar ve diğer şehir mobilyaları, yolcuların veya bebek ve çocuklu insanların yaşam kalitesini artırıyor.

Etiketler

Bir cevap yazın