Richard Rogers Vefat Etti

Pritzker Mimarlık Ödülü, RIBA Altın Madalyası, Venedik Bienali Altın Aslan Yaşam Boyu Başarı Ödülü gibi prestijli pek çok ödülün sahibi, meslek hayatı boyunca sayısız önemli esere imza atmış olan Richard Rogers 18 Aralık 2021 tarihinde vefat etti.

 

Rogers Stirk Harbour + Partners (RSHP)’ın ortakları ve çalışanları, Rogers’ın vefatının ardından şöyle bir mesaj yayınladı.

Dostane, her zaman statüden tamamen bağımsız, kapsayıcı, keşfeden, ileriye bakan bir meslektaş ve arkadaş olarak hatırlanacak.

Muazzam bir azim ve karizmaya sahip, aynı zamanda kendini mimarlık sanatına ve bilimine, şehirciliğe, şehrin yaşamına, politik bağlılığa ve olumlu sosyal değişime adamış bir nezaket ve dürüstlük adamıydı.

İnsanlara, tartışmaya, görüşlerin paylaşılmasına, yeni yollar keşfetmeye ve işbirlikçi ve yaratıcı çalışmaya olan sevgisi, kurduğu ve bugün bu idealleri benimsemeye ve geliştirmeye devam eden pratiğine yansıdı.”

“Kendimi High-tech Tasarımcı Olarak Görmüyorum, İnsanlar Tarafından Yakıştırılmış Bir Şey”

3 Kasım 2009 tarihinde ARKIMEET kapsamında İstanbul’da bir konferans veren Rogers, Lloyd’s Binası, Pompidou Center, Madrid Barajas Havaalanı 4. Terminal, The Leadenhall Building gibi yapılarından söz etmişti. Richard Rogers, konuşmasını bitirirken öğrencilik hayatında aslında tembel biri olduğunu daha sonra çalışma arkadaşlarının çalışmalarında çok büyük katkıları olduğu için kendini çok şanslı hissettiğini söyledi. Kendisini High-tech tasarımcı olarak görmediğini, insanlar tarafından yakıştırılmış bir şey olduğunu da eklemişti.

“Modernizm Her Zaman Bir Sorundu, İnsanlar Gelenekle Eğitildiler ama Gelenek Geçmiştir”

“Kendimi High-tech Tasarımcı Olarak Görmüyorum, İnsanlar Tarafından Yakıştırılmış Bir Şey”

Richard Rogers Hakkında

1933 yılında Floransa’da doğdu. 1959’da Architectural Association’dan mezun olan Richard Rogers, Pritzker Mimarlık Ödülü (2007), RIBA Altın Madalyası (1985), Venedik Bienali Altın Aslan Yaşam Boyu Başarı Ödülü (2006) gibi pek çok prestijli mimarlık ödülünün sahibi.

1986’da Légion d’Honneur ile ödüllendirilen Richard Rogers, 1991 de şövalye ilan edildi ve 2008’de “Order of the Companions of Honour” üyesi seçildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın