2007 Pritzker Mimarlık Ödülü’nün Sahibi Richard Rogers

Merkez ofisi Londra'da yer alan Richard Rogers Partnership şirketinin sahibi Richard Rogers, 2007 Pritzker Mimarlık Ödülü'ne layık görüldü.

Rogers’ın dünyanın en önemli mimarlık ödüllüyle onurlandırılacağı resmi tören 4 Haziran’da Londra’da gerçekleştirilecek. 1619 yılında Inigo Jones tarafından tasarlanan Banqueting House’daki tören sırasında 73 yaşındaki mimara 100.000$ para ödülü ve bronz madalya takdim edilecek.

Jüri seçiminin anonsu sırasında, Hyatt Vakfı Başkanı Thomas J. Pritzker, jüri görüşünden alıntı yaparak; İtalya, Floransa doğumlu, önce Londra’daki Architectural Association’da, ardından da Yale Üniversitesi’nde mimarlık eğitimi gören Rogers’ın nazik ve içten bir karaktere sahip olduğunu; politika geliştirme grubunda danışmanlık rolünü üstlendiği büyük ölçekli planlama çalışmasına ilişkin yazısında, kent yaşamı şampiyonu Rogers’ın sosyal değişimlerin kent potansiyeli için bir katalizör olduğuna inandığını dile getirdi.

Rogers şehirlerin geleceğine yönelik görüşünü; bugün olduğu gibi tek aktiviteli izole olmuş getto bölgelerin daha uzun süre devam etmeyeceğini, şehirlerin daha zengin tabakalardan oluşacağını; yaşam, iş, alışveriş, eğitim ve dinlenmenin üst üste gelerek, sürekli, çeşitli ve değişen yapılarda toplanacağını söyleyerek dile getirdi.

AJ Plus’tan Richard Waite, Pritzker Ödülü’nün galibi Richard Rogers ile ödül ve geleceğe yönelik planları üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi:

Richard Waite: Ödülü kazandığını ilk olarak ne zaman öğrendin?

Richard Rogers: Yaklaşık iki haftadır haberdarım ama bir şey söylersem kafamı keseceğini söyledi. Tek bilen kişi, Renzo Piano’ydu o da jürideydi.

RW: Harika geçen birkaç ay Pritzker Ödülü’yle sonlandı.

RR: İyi bir sene oldu, Venedik’te Altın Aslan kazanmam, ardından Pompidou’daki sergiyi takiben gelen Stirling başarısı… Evet, iyi bir sene.

RW: Küstah bir soru olucak ama, en gurur duyduğun hangisi?

RR: Herhangi bir favorim yok ama Pritzker aralarında gerçekten uluslararası olan ve her yerde mimarlar tarafından anımsanan tek ödül. Bu sadece benim için değil, benimle birlikte yıllardır çalışan tüm insanlar için harika bir şey.

RW: Ödülün iş yoğunluğunu nasıl etkileyeceğini düşünüyorsun, özellikle akıllardaki isminizin Rogers Harbour Stirk olarak değişmesi ile ilgili?

RR: Olağanüstü bir çalışma dönemine giriyoruz. İlk kez ne yapmak istediğimiz konusunda seçici olabiliyoruz. Bu haftadan önce Amerika’dan güzel şaşırtıcı teklifler aldık ama hayır demek zorundaydık. En azından gelecek bir altı ay daha. Her zaman seçici olma taraftarıyız ama sadece işi değil, beraber çalışacağımız kişileri de seçebilmek çok güzel. Belki ismi değiştirebiliriz ama bu, uygulamadaki konumumuzu değiştireceğimiz anlamına gelmiyor. Bu ofis bir tasarım ofisi.

RW: Başaracağın bir şey kaldı mı?

RR: Henüz emekli olmadım! Daha karmaşık problemlerin içinde olmayı tercih ederdim ama hala binalarla, kamu alanları ve dönüşümle ilgileniyorum. Evden kente, her şey hakkında hala çok heyecanlanıyorum, Pompidou’daki serginin adı “Evden Kente”. Elektrik armatürleri bile hala bana heyecan veriyor.

RW: Ödülü kazanman neden bu kadar uzun sürdü sence? (Renzo Piano 1998’de Pritzker’i kazandı)

RR: Neden kazanmadığımla ilgili düşünmedim ve şimdi kazandığım için çok mutluyum.

RW: Bu yıl ödül töreninin Londra’da yapılacağını duydum.

RR: Heyecan verici bir şans. Bir Londralı olarak; çok şey borçlu olduğum tüm eski dostlarımla bir arada olabileceğim için mutluyum.

Rogers Birleşik Krallık’tan seçilen dördüncü kişi, diğer üç isim ise 1981’de James Stirling ile başlayarak, 1999’da Lord Foster (Norman Foster) ve 2004’te Zaha Hadid olmuştu. Ayrıca 1979 yılından bu yana ödülü kazanan 31. kişi. Rogers 1996 yılında Riverside Lordu ünvanını aldı. Londra’nın yanı sıra Richard Rogers Partnership (önümüzdeki günlerde alcağı yeni ismi ile Rogers Stirk Harbour+Partners)’ın Barselona, Madrid ve Tokyo’da ofisleri bulunuyor.

Önemli projelerinden bazıları: New York 175 Greenwich Caddesi’ndeki 71 katlı Dünya Ticaret Merkezi Kulesi, 300 New Jersey Caddesi’nde inşası devam eden ofis binası, Leadenhall Binası, Millennium Experience, 1960’ların sonunda Rogers’ın ailesi için yaptığı Wimbledon House, Cardiff’teki Galler Ulusal Meclisi, Tokyo’daki Nippon TV Merkez Ofisi.

Etiketler

Bir yanıt yazın