Pusula Haritasının Ankara Dışındaki İlk Durağı Bozcaada Oldu

Lavarla’nın matbu harita projesi Pusula’nın üçüncüsü Bozcaada Keşif Haritası ilk kez 8-9-10 Eylül’de Bozcaada Caz Festivali’nde satışta olacak.

Lavarla’nın 2017 yılında Ankara Keşif Haritası ile başlattığı, 2022 yılında ikincisini çıkardığı Pusula haritasının Ankara dışındaki ilk durağı Bozcaada oldu. Kullanıcılarına, adanın giderek yok olan kimliği ve hafızasının izinde adım adım bir keşif heyecanı sunmayı amaçlayan Bozcaada Keşif Haritası Pusula 3, Lavarla ekibi tarafından hazırlandı.

Bozcaada Keşif Haritası Pusula 3, 19 keşif noktası içeriyor. Bozcaada Kalesi, Alaybey Camii, Meryem Ana Kilisesi, Sokrat’ın Evi, Simyon Salto’nun dükkanı, Rüzgargülleri, Çınaraltı gibi mekanlar üzerinden bağcılık, şarapçılık, mitoloji, mimari, flora ve peyzaj, sosyal yaşam, ekoloji, birlikte yaşama kültürü, adalı olma hali gibi noktalara odaklanan harita aynı zamanda kullanıcılarını “yavaşlamaya” teşvik ediyor.

Haritada yer alan noktaların yanı sıra araştırmacı ve Bozcaada Yerel Tarih Araştırma Merkezi direktörü Hakan Gürüney’in “Adanın Merkezine Seyahat”, yazar Haluk Şahin’in “Göztepe’den Troya’ya Bakış”, bisiklet aktivisti Burçin Tarhan’ın bisiklet rotası “Koyların Sürekliliği” ve Bozcaada Caz Festivali ekibinin festival önerileri kullanıcıların ada keşfini farklı maceralara taşımayı hedefliyor. Adaya özgü lezzetlerin izini süren “Ada Tarifleri”, adanın kültürüne has kelimeleri hatırlatan “Ada Sözlüğü”, kullanıcıları kısa bir tarih yolculuğuna çıkaran “Üç Dakikalık Ada Tarihi” ve Pusula haritalarının vazgeçilmezi “Buna Değer Tavsiyeler” de Bozcaada Keşif Haritası’nın diğer bölümleri.

Üçüncü haritanın çizimleri adayı yakından tanıyan, yazlarını adada geçiren çizer Hayalcan Deniz’e ait. Tasarım sürecinin koordinasyonunu Sema Çavdar, grafik tasarımını ise Elif Dilan Nadir gerçekleştirdi. Harita metinleri Ayşen Alpasar, Çiğdem Kaya Çayır ve aynı zamanda projenin koordinatörü de olan Seren Erciyas tarafından yazıldı.

Bozcaada Keşif Haritası Pusula 3 ilk kez 8-9-10 Eylül tarihlerinde Pusula 3 paydaşı da olan Bozcaada Caz Festivali’nde satışa çıkacak. Fiziksel ve dijital satış noktaları Lavarla web sitesi ve sosyal medya hesaplarından yakın zamanda duyurulacak.

Pusula nedir?

2017’de Lavarla tarafından hayata geçirilen matbu bir harita projesi olan Pusula, gündelik telaşlarla boğulan zihinleri rutinden koparmak, kenti deneyimleme biçimini tekdüzelikten çıkarmak ve ona bakışta yeni pencereler açmak amaçlarıyla tasarlandı. Bir harita olmanın yanı sıra, belirsiz aralıklarla basılarak kentteki değişimleri ve süreklilikleri takip edebilmeyi amaçlayan bir arşiv çalışmasıdır.

– ​Pusula’nın öncelikli hedefi turistler değil, kentte yaşayanlardır.
– Pusula, farklı çizerler tarafından tasarlanır.
– Pusula işbirliğini önemser. Her versiyonda yerel oluşumlara ve kişilere yer verir.
– Dolayısıyla kolektif çalışmanın ürünüdür.
– Pusula, deneyim odaklı öneriler içerir.
– Haritanın doğası gereği ve arşivlenebilmesi için matbudur.

Ankara’nın İlk Keşif Haritası: Pusu’la

Ankara Keşif Haritası Pusula’nın İkincisi Yeni Tasarımıyla Raflarda Yerini Aldı

Etiketler

Bir yanıt yazın