Pompidou Tadilat Nedeniyle 4 Sene Kapalı Olacak

Fransa Kültür Bakanı, Paris'in en önemli kültürel cazibe merkezlerinden biri olan, Avrupa'nın en büyük modern sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapan Centre Pompidou'nun 2023-2027 yılları arasında tadilat nedeniyle kapalı olacağını açıkladı.

Renzo Piano ve Richard Rogers tarafından tasarlanan Centre Pompidou, 2017 yılında 40. yaşını tamamladı. Fiziksel sorunları nedeniyle 1997 yılında da tadilat yapılan binada yeniden yaşlanma belirtileri görülmeye başlandı. Isıtma-soğutma sistemi, yürüyen merdivenler, asansörler dahil olmak üzere binanın birçok bileşeninin ömürlerini tamamladığı ve asbestin kaldırılması gerektiği söyleniyor.

Kültür Bakanı Roselyne Bachelot, Figaro gazetesine yaptığı açıklamada “İki seçenek vardı. Biri açık tutarken merkezi yenilemeyi içeriyordu, diğeri tamamen kapatmaktı. İkinciyi seçtim çünkü daha kısa sürüyordu ve biraz daha ekonomikti,” dedi.

Pompidou Başka Nasıl Olabilirdi?

Pompidou’nun 40. yılı vesilesiyle, yarışmayla elde edilmiş ikonik yapı için zamanında sunulmuş olan diğer birkaç öneriyi derlediğimiz haberi buradan okuyabilirsiniz.

“1969 yılında Fransa Cumhurbaşkanı olan Georges Pompidou, boş alan olan Plateau Beaubourg’ta çok disiplinli, yenilikçi bir kültür merkezi inşa edilmesini istedi. Bu karar, Halk kütüphanesi, Paris Modern Sanat Müzesi (MNAM), IRCAM (müzik merkezi) gibi farklı birkaç projenin kentin merkezinde bir araya gelmesi fikrinin itici gücü oldu.

1971’de Kültür merkezinin yapılması için Pompidou’nun isteğiyle açılan yarışma, Fransa’da açılan ilk uluslararası mimarlık yarışması. Yarışmaya 49 ülkeden 681 mimar katıldı.1900’lerin önemli isimlerinden, endüstriyel tasarımcı ve mimar Jean Prouvé tarafından oluşturulan jüride, Philip Johnson ve Oscar Niemeyer de vardı.

Prouvé, Richard Rogers ve o dönemde isimleri pek bilinmeyen Renzo Piano ve Gianfranco Franchini’ten oluşan ekibin projesini seçti. Plateau Beaubourg’ta yükselen, “yüksek teknoloji mimarisi” olarak etiketlenen Centre Pompidou, günümüzde 20. Yüzyılın ikon yapılarından birisi olarak anılıyor. Ancak 1970’lerde “petrol rafinerisi” benzetmesi gibi çokça, o dönemde olumsuz sayılan eleştiri almış. Ki günümüzde hoşumuza giden tam da binanın bu altyapısı açıkta olan endüstriyel görünümü.”

 

Etiketler

Bir yanıt yazın