Patrik Schumacher’in Tartışma Yaratan Açıklamaları

Son günlerde devam eden ve mimarlık ortamını hareketlendiren tartışma, Zaha Hadid'in mirasını devralan Patrik Schumacher'in serbest piyasa ekonomisini destekleyen konuşmasıyla başlamıştı. İşte devamında olanlar:

Hikaye 16-18 Kasım tarihleri arasında Berlin’de yapılan WAF(World Architecture Festival)’de Patrik Schumacher’in Konut üzerine yaptığı sunumunda ortaya attığı fikirlerle başladı. Zaha Hadid’in uzun süreli yol arkadaşı ve Zaha Hadid Architects’in yeni yöneticisi olan mimar Londra’daki konut krizi için çözümün regülasyonlardan kurtulmak, kamusal alanları özelleştirmek ve sosyal konutu rafa kaldırmak olduğunu söylemişti.

Schumacher’in WAF’ta yaptığı konuşmaya dair dezeen’de çıkan ilk habere ve konuşmanın videosuna buradan ulaşabilirsiniz.

Schumacher’in konuşmasına dair basında çıkan haberler, okuyucuların tepkisini körüklemişti. Bir kısım okuyucu, mimarı; toplumun yoksul kesimini ıskartaya çıkarıp, Londra’yı zenginler için bir oyun alanı haline getirmeye çalışmakla suçlamıştı. Diğer bir kesim ise Schumacher’in fikirlerini, günümüzün politik ortamında ayrıksı ve cesur bir ses olarak görmüştü.

Patrik Schumacher ise yapılan yorumları dikkate almış ve bir açıklama yapma gereği duymuştu. Mimar yaptığı açıklamada; mimarlık mesleği içindeki sol-liberal(anti kapitalist) görüş birliğine yakın zamana kadar kendisinin de dahil olduğunu; fakat şimdi artık bunu sorgulamak istediğini söylemişti. Sözlerinin, herkes için daha iyi bir dünya arzusunu ve buna dair dayanışma hissini hedef almadığını, bu evrensel değer ve özlemlerin kendisi için de birincil motivasyon olduğunu belirtmişti. Gerçek, dürüst ve açık bir politik tartışma yapabilmek için (en azından) karşılıklı olarak, insanlığın birlikteliğine ve gelişimine dair inançlı olduğumuzu teslim etmemiz gerektiğini eklemişti.

Schumacher’inki de dahil tüm yorumlara buradan ulaşabilrsiniz:

Tartışmanın devam etmesi ve kamuoyunda da yankı bulması üzerine Zaha Hadid Architects’in yönetim kurulundaki diğer üyeler Rana Hadid, Peter Palumbo ve Brian Clarke yazılı bir açıklama yaparak; Zaha Hadid’i, tanıdıkları kadarıyla, Schumacher’in görüşlerine tamamen karşı çıkacağını ve kişisel olarak kendilerinin de bu görüşlere hiç bir şekilde katılmadıklarını belirtmişlerdi.

Hikayede şu ana kadar gelinen son nokta ise aktivist bir grubun, Zaha Hadid Architects’in önünde Patrik Schumacher’i protesto etmesi oldu.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın