Niemeyer’in Son Yapısı Château La Coste’da Açıldı

Oscar Niemeyer tarafından tasarlanan pavyon, Güney Fransa'daki Château La Coste üzüm bağında tamamlanarak açıldı.

Fotoğraflar: Stéphane Aboudaram / We Are Content(s)

2012 yılında vefat eden Niemeyer’in ölümünden iki yıl önce tasarladığı pavyon, Château La Coste üzüm bağında manzara yönelen bir konuma sahip.

Konumu hakkında “çok güzel ve hoş, huzurlu bir ortam” şeklinde yorum yapan Niemeyer, yapı hakkında “Pavyon, bitki örtüsünün yanı sıra manzaraya da uyarlanmış hafif bir yapı olmalıydı. Yapıda ve etrafta dolaşmak bir zevk olacak,” demişti.

Üzüm bağlarıyla çevrili pavyon, cam duvarlı bir galeri alanı ve silindirik bir oditoryum olmak üzere iki farklı ana mekandan oluşuyor. Pavyonun yanındaki havuz, yapının formunu yansıtacak şekilde tasarlanmış.

Çevredeki üzüm bağlarının manzarasına sahip 380 metrekarelik galeri alanı, her taraftan cam duvarlarla çevrili. Bunun yanı sıra, tamamen kapalı 140 metrekarelik oditoryumda 80 kişilik koltuk kapasitesi bulunuyor.

Château La Coste’a göre, “Organik, kavisli mimarisiyle pavyon, Niemeyer’in kendine özgü stilini yansıtıyor. Çevredeki sarmaşıklar ve Güney Fransa’nın inişli çıkışlı tepeleriyle mükemmel bir uyum içinde oturuyor. Çarpıcı cam cephe, binanın içinden geçen bir bağ izlenimi verirken, girişteki sığ havuz, ışık ve yansımanın etkileşimini güzel bir şekilde yakalıyor.”

Şarap Bağı Değil Adeta Sanat ve Mimarlık Müzesi

 

Etiketler

Bir yanıt yazın