Mercan Esintili Cephe Tasarımıyla Dikkat Çeken Tiffany & Co. Mağazası

Mercan Esintili Cephe Tasarımıyla Dikkat Çeken Tiffany & Co. Mağazası

Singapur, Changi Havaalanı’nda açılan ve sürdürülebilir, mercan esintili cephe tasarımıyla dikkat çeken Tiffany & Co. Mağazası, MVRDV tarafından tasarlanmış.

Fotoğraflar: MVRDV

Mağaza, havaalanının Piazza Bahçesi’nde, Moshe Safdie tarafından tasarlanan Jewel Changi’nin yakınında yer alıyor. Özgün cephe tasarımı, markanın sürdürülebilirliğe olan bağlılığını vurguluyor.

Mercanlardan ilham alarak tasarlanan cephe kaplaması, Aectual ve BUROMILAN işbirliği ile geri dönüştürülmüş plastik kullanılarak 3D baskı yöntemiyle üretilmiş.

MVRDV, tasarım sürecinde, Tiffany’nin özgün stilini ve tarihini yansıtacak birçok tasarım konsepti geliştirmiş. Tasarımcılar tasarım dilini geliştirirken Tiffany mavisinden, yaratıcı malzemelere; Louis Comfort Tiffany’nin 19. yüzyılın sonlarında cam sanatı dünyasına yaptığı katkılardan ilham almışlar.

Ayrıca mağazanın her detayında, Tiffany’nin tasarım mirasından alınan ilhama referans veriliyor.

Tasarımcılar, tematik bir temel oluşturmak için Singapur’un coğrafyasını ve mercan resiflerini incelemiş.

Mercan türlerinde görülen desenler kılavuz olarak kullanılarak mağaza için kafes benzeri bir desenle, organik bir cephe kaplaması tasarlanmış.

Cephe kaplaması, renk geçişli serigrafi cam katmanı öne çıkarıyor. Bu katman Tiffany mavisi -ardıç kuşu yumurtası mavisi- ile koyu mavi arasında geçiş yaparak okyanusa gönderme yapıyor.

MVRDV NEXT’in teknolojik imkanları kaplamanın geliştirilmesine fayda sağlamış. Farklı dış etkenlere karşı test edilerek dayanıklılığı artırılmış.

Tasarımın sonraki adımı ise malzeme seçimi olmuş.

3D baskı uzmanları Aectual ekibi, 50 mm kalınlığındaki kaplamanın geri dönüştürülmüş plastikten ve balık ağlarından üretilmesini sağlamak üzere bir sistem geliştirmiş.

Bu alışılmadık geri dönüştürülmüş plastik kaynağı kullanılmasıyla okyanustan ilham almanın ötesine geçilmiş ve okyanusu korumak yönünde güçlü bir adım atılmış.

Süreç içerisinde en zorlanılan konulardan biri de havaalanının yangına karşı önlem prosedürleri olmuş. BUROMILAN bu konuyu, karışıma deniz suyu kullanılarak üretilmiş bir kimyasal ekleyerek çözmüş.

Açık mavi ile koyu mavi arasındaki renk geçişi, 3D baskı içerisinde farklı şekillerde ortaya çıkıyor; mağazanın girişlerindeki kaplama, ön tarafta açık mavi, arka tarafta ise koyu mavi; bu geçiş cephenin farklı kısımlarında tam tersi şekilde ortaya çıkıyor; her üç boyutta da kademeli bir geçiş yaratıyor.

Dünyanın En Yüksek, Kapalı Alan Şelalesi Singapur Changi Havalimanı’nda İnşa Ediliyor

Etiketler

Bir yanıt yazın