Meksika Kıyısında Bambu Ağaç Evler

Atelier Nomadic, sürdürülebilir ve yenileyici uygulamalara adanmış, çevreye duyarlı bir tatil yeri olan Playa Viva'da bir dizi bambu ağaç evi tasarladı.

Evler, tamamen şebekeden bağımsız hizmet sunan ve enerjisinin %100’ünü güneş enerjisinden üreten Playa Viva deneyiminin ayrılmaz bir parçası. Sağlık ve eğitimi desteklemek için yerel halkla kapsamlı bir şekilde işbirliği yapan tesis çevredeki araziyi restore etmek ve canlandırmak için yıl boyunca çalışıyor.

Tesisin en son eklentisi, mülke ait sahilden geçen vatozların düz, prizmatik gövdelerinden ilham alan 6 bambu ağaç evini içeriyor. Meksika kıyı şeridi boyunca dağılmış ağaç evler, denize bakan hindistancevizi ağaçlarının üzerine tünemiş. Her ağaç ev, ön tarafında bir ana yatak odası ve arka tarafında alt katta banyo ve üst katta ikinci bir yatak odası/salon olan ek bir ağaç evden oluşuyor.

Ağaç evler, doğal çevreye uyum sağlamak için biyoiklimsel tasarım ilkeleri kullanılarak geliştirilmiş: çatının geniş saçakları, büyük bir şemsiye gibi hareket ederek, güneşin güçlü ısısı için gölge ve şiddetli yağmurlardan korunma sağlıyor. Cephe panjurları doğal çapraz havalandırmaya imkan tanıyor.

Yapılar çoğunlukla dünyanın en hızlı büyüyen yenilenebilir yapı malzemelerinden biri olan yerel bambudan inşa ediliyor. Ana yapı ve çatı strüktürü için güçlü Guadua bambu direkleri, cephe panjurlarında kesit şeritler ve tavanı oluşturan düz bambu paneller kullanılmış. Ek yapının duvar ve cephe panellerinde Phyllostachys Aurea bambu direk ve dübeller kullanılmış. Döşeme, sürdürülebilir şekilde yetiştirilen yerel Cumaru ağacından yapılmış.

Tasarımın, COVID sonrası gezginlerin doğal çevreye dalmış, heyecan verici, sağlıklı konaklama yerlerinde kalma arzusuyla uyumlu olması amaçlanmış. Aylarca süren izolasyon ve kapanmalardan sonra, burada konuklar suya girebiliyor ve doğal ortamla yeniden bağlantı kurabiliyor: dalgaların sesimi dinlemek, sıcak gün batımı tonlarında banyo yapmak, esintinin palmiye yapraklarında sallandığını hissetmek…

Etiketler

Bir yanıt yazın