Mecanoo’dan Abu Dabi Doğa Tarihi Müzesi

Mecanoo, Abu Dabi'de doğa tarihi müzesi tasarlıyor. Şu anda yapım aşamasında olan ve 2025'in sonunda tamamlanması beklenen yeni müze, kendisini dünyanın önde gelen kültür merkezlerinden biri haline getiren Saadiyat Kültür Bölgesi'nde yer alacak.

Doğa tarihinin şimdiye kadar bulunmuş en nadir parçalarından bazılarını içerecek olan Abu Dabi Doğa Tarihi Müzesi’nin tasarımı Mecanoo’ya ait. Projenin lansmanı 31 Mart Perşembe günü yapıldı.

Mecanoo, 35.000 metrekarelik bir alana sahip olan Abu Dabi Doğa Tarihi Müzesi’ni doğal kaya oluşumlarıyla rezonansa girecek şekilde tasarlayarak müzenin dünyayı anlama ve onunla etkileşimi geliştirme hedefini yansıtmış. Tasarımın her öğesi, hücresel yapılara benzeyen beşgen şekillerle geometriyi baskın bir tema olarak kullanıyor. Tasarımda ayrıca çöldeki yaşamın güçlü sembolleri olan su ve bitki örtüsü de önemli bir rol oynuyor. Galeri teşhir alanlarına ek olarak, müzede özel etkinlikler için geçici sergi alanları ve tiyatro yer alacak.

Ziyaretçiler, müzede Dünya için sürdürülebilir bir geleceğe yönelik düşündürücü bir bakış açısı içeren, zaman ve uzayda 13,8 milyar yıllık bir yolculuğa çıkacaklar.

Müze, Emirliğin Abu Dabi’yi bir kültür, sanat ve sanat merkezi olarak konumlandırma stratejisinin bir parçası olarak, Louvre Abu Dabi ve yakında kurulacak Zayed Ulusal Müzesi ve Guggenheim Abu Dabi‘yi içeren Saadiyat Kültür Bölgesi’ndeki çeşitli kültürel kurumlara ve müzelere katılacak.

Yeni müzenin koleksiyonunun öne çıkan bir özelliği, dünyaca ünlü “Stan” olacak. Çoğunluğu tamamlanmış, 11,7 metre uzunluğundaki Tyrannosaurus Rex, bu ikonik yırtıcı hayvanın en iyi korunmuş ve üzerinde en çok çalışılan fosillerinden biri. Artık “Stan” Abu Dabi Doğa Tarihi Müzesi’nde yeni bir yuvaya sahip olduğuna göre, bu 67 milyon yıllık dinozor, uzman bilim adamlarının gözetiminde olacak, eğitime ve araştırmaya katkıda bulunmaya ve geleceğin kaşiflerine ilham vermeye devam edecek.

“Stan”e, 40 yıldan uzun bir süre önce Avustralya’ya düşen ve o zamandan beri bilim adamlarına erken güneş sistemi hakkında yeni bilgiler veren olağanüstü bir Murchison Göktaşı örneği eşlik edecek. 7 milyar yıl önce – mevcut güneş sistemimiz var olmadan çok önce – oluşan çok çeşitli organik “yıldız tozu” bileşikleri ve güneş öncesi tanecikler içeren göktaşı, yaşamın yapı taşları hakkında eski bilgiler sağlıyor.

Abu Dabi Doğa Tarihi Müzesi, küresel doğa tarihine ek olarak, dünyadaki yaşam tarihini ilk kez, yerel fauna, flora ve bölgenin jeolojik tarihi perspektifinden anlatacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın