Madrid’de Endüstriyel İyileştirme: Blasón

Yazar Juan Ramón Silva Ferrada'nın BURR Studio tarafından tasarlanan evi ve stüdyosu olan Blasón, Madrid'in yerleşik endüstriyel mirasını korumayı amaçlayan “Endüstriyel İyileştirme Öğeleri” adlı proje serisinin bir parçasını oluşturuyor.

Fotoğraflar: Maru Serrano

Madrid kent merkezindeki endüstriyel faaliyet son 30 yılda kademeli olarak azaldı ve mevcut duruma geldi. Mülk değerindeki büyük artış, gürültü ya da çevre koruma önlemleri ve trafik yoğunluğu, şehir merkezinden kenar mahallelere kadar endüstriyel faaliyetin azalmasına sebep oldu. Mevcut kentsel planlama düzenlemeleri, mülk sahiplerinin arazi kullanımını endüstriyelden konutlara doğru değiştirmeye teşvik ediyor. Bu da kullanılabilir alanın küçültülmesini gerektiriyor, bu da mülklerinin bir kısmının yıkılmasına yol açıyor.

Emlak piyasası tarafından bu tür dönüşümlerin yapılması teşvik ediliyor ve bu arsanın değerinin bir yerleşim alanına dönüştürüldüğünde orijinal fiyatının 4 katına çıkmasına neden oluyor. Bu da esasen şehrin son yıllarda yaşadığı kira fiyatlarının artışından kaynaklanıyor. Bu durum giderek kenti tek bir kullanıma ve bu tipolojinin kaybolmasına mahkum ediyor.

BURR’un önerisi kentin endüstriyel mirasını, bu tipolojinin ömrünü uzatan ve yıkılmasını önleyen arazi kullanımı ve oturumu alternatifleriyle koruyan stratejik bir plan hedefliyor.

Blasón daha kamusal alanları özellerden ayıran merkezi bir omurgayla büyük bir duvar etrafında organize edilmiş.

Duvar boyunca görülen açıklıklar, garaj, spor salonu, mutfak, yemek odası veya oturma odası olarak kullanılan daha ortak alanlardan ayrılmış yatak odalarına ve banyolara açılıyor. Duvar, mutfak paslanmaz çelik veya yatak odaları ve banyolar, seramik karolar gibi belirli özellikleri desteklemek için sadece görünüşte kaplanmış beyaz beton tuğlalardan yapılmış.

Tam tersine, çatı projesi, metal çerçeveyi bütünü güçlendirmek için ilave çelik çubuklarla tamamlar, böylece elemanların kalınlığının artmasını önleyerek oldukça ince olan orijinal yapıyı korur.

Orijinalinde bu bina, yapının yıllar içinde geçirdiği çeşitli reformlar ve modifikasyonlar sonucunda iç alanları genişletmek için inşa edilmiş iki iç avluya sahipmiş. Şu anki proje, çapraz havalandırmayı sağlamak ve boşlukları caddeye doğru açma ihtimali aksine bloğun içine açma imkanı sağlamak için bu avluları restore ediyor.

Bu, cephenin ritmini ayarlamak için sınır duvarlarının orijinal sıvasındaki ritmi alan dış cephenin, avluda görünmesine neden oldu. Tüm dış duvarlar, Tirol sıva adı verilen kaba bir harçla bütünleştirilmiş.

Madrid’de Endüstriyel İyileşme: Eulalia House

Etiketler

Bir cevap yazın