Madrid’de Endüstriyel İyileştirme: Eulalia House

Barselona merkezli mimarlık ofisi BURR, İspanya’nın Madrid kentinde yeni renovasyon projesi Eulalia House’u tamamladı. Eulalia, şehrin endüstriyel mirasını korumak için stratejik bir araç olan “Endüstriyel İyileşme Elemanları” adlı bir proje dizisinin parçası.

Madrid şehrinin merkezindeki endüstriyel faaliyet, son 30 yılda kademeli olarak azaldı ve öngörülebilir biçimde kaybolma durumuna geldi. Mülk değerlerindeki hızlı artış, gürültü veya çevre koruma önlemleri, trafik yoğunluğu ve diğer nedenler sebebi ile endüstriyel faaliyetler şehir merkezinden kenar mahallelere dağıldı. Bu yüzden de kent dokusundaki endüstriyel yapılar yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Mevcut kentsel planlama düzenlemeleri, mülk sahiplerinin arazi kullanımını endüstriyel yapılardan konut yapılarına dönüşümünü teşvik ediyor. Bu da kullanılabilir alanlarda bir azalmaya sebep oluyor ve mülklerinin bir kısmının, yani depoların yıkılmasına yol açıyor.

Bu tür dönüşümlerin teşviki, konut alanına dönüştürüldüğünde arsanın değerinin mevcut fiyatının 4 katına kadar yükselmesine neden olan emlak piyasası tarafından sağlanıyor. Bu durum, kenti giderek tek kullanıma ve endüstriyel tipolojileri yok olmaya mahkum ediyor.

Madrid merkezli mimarlık ofisi BURR, bu tipolojilerin ömrünü uzatmaya ve yıkımını önlemeye olanak tanıyan bir arazi kullanımı öneriyor. Ayrıca kullanım alternatifleri sayesinde kentin endüstriyel mirasını korumak için stratejik bir araç olmayı hedefliyor.

Eulalia Gil, tamamen farklı nesnelerin bulunduğu bir depoydu. Depoda sahipsiz aile mülklerinin kalıntıları, atılan mobilyalar, kötü durumdaki kitaplar ve diğer birçok nesne bulunuyordu. Mekân, bir kap gibi işlevinden çok içeriği tarafından belirlenir.

Bu kez yeni kullanıcısının nesneleriyle şekillenen bir mekan yaratma düşüncesi, bu renovasyon projesine yön veriyor. Büyük formatlı fotoğraflar, iş aletleri, kurtarılmış ve restore edilmiş mobilyalar, terk edilmiş bir kiliseden bir tezgah, farklı tür ve büyüklükteki bitkiler gibi koleksiyonu oluşturan bu çeşitli nesneler farklı kompozisyonlar üretiyor. Böylece mekanın geniş bir arka plan olarak çalışmasına neden oluyor.

Bu fikir doğrultusunda, duvarları ve döşemeyi doğrudan etkilemeyen müdahaleler bu koleksiyonun bir parçası olarak ele alınıyor. Ayrıca, kullanıcıların küçük mahremiyet alanı ile bağlantı kurmak ve onu diğer alanlardan ayırmak için özel olarak bir merdiven ve bir kapı tasarlanıyor. Bu elemanlar renkleri, materyalleri ve şekilleri nedeniyle yapının geri kalanıyla tezat oluşturuyor.
Eulalia, kapsamdan ziyade içeriğe odaklanıyor ve deneyimi, bu nesnelerin birbirleriyle kurduğu farklı ilişkilere odaklıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın