Lina Ghotmeh ve Asif Khan Al-Ula’da Yapılacak İki Müzenin Tasarımcıları Oldu

Suudi Arabistan'ın kuzeybatısındaki Riyad'a 1.100 km uzaklıkta bulunan Al-Ula, doğal ve kültürel mirasa sahip bir şehir. 22.561 km²'lik geniş alan, yemyeşil bir vaha vadisi, yüksek kumtaşı dağları ve Lihyan ile Nebati krallıklarının hüküm sürdüğü binlerce yıl öncesine dayanan antik kültürel miras alanlarına sahip olan bölgede kurulacak iki müzenin tasarımcıları Lina Ghotmeh ve Asif Khan oldu. Lina Ghotmeh çağdaş sanat müzesinin, Asif Khan ise Incence Road Müzesi’nin tasarımından sorumlu olacak. İsimler, uluslararası bir yarışma ile seçildi.

Şu anda Barbican Center ve yeni Londra Müzesi’nin yenilenmesi üzerinde çalışan Asif Khan, tarihi gelecekle ve sosyal bağlam ile birleştiren, projeleri malzeme deneylerine dayandıran radikal mimari yaklaşımıyla tanınıyor.

2023 Serpentine Pavilion’u tasarlayan ödüllü mimar Lina Ghotmeh ise sanat, mimari ve tasarımın kesiştiği noktada duran eserler yaratıyor.

Lina Ghotmeh tarafından tasarlanacak Al-Ula‘daki Çağdaş Sanat Müzesi, merkezinde Arabistan bulunan bölgesel ve küresel bir müze olarak hayata geçecek. Kızıldeniz, Umman Denizi ve Doğu Akdeniz’e bitişik bölgelerden sanatçıların dünyanın dört bir yanından çağdaşlarıyla diyalog içinde eserlerinden oluşan bir çekirdek koleksiyon sunacak koleksiyon, bu sanatçılarla ortaklaşa gelişmeyi hedefliyor. Proje Al-Ula’daki ilk sanat müzesi olarak, bölgenin kültürel bir işaret olarak mirasına katkıda bulunacak ve sanatçılar, tasarımcılar, kreatifler ve küratörler için fırsatlar yaratacak.

Asif Khan tarafından tasarlanacak olan Incence Road Müzesi, Al-Ula’nın medeniyetlerin birleştiği noktadaki bir alışveriş yeri olan kültürel geçmişine odaklanan, eski bir ticaret yoluna adanmış dünyanın ilk müzesi olacak. Müze; fikirlerin, malların ve kültürün değiş tokuş edildiği küresel tarihlere hayat vererek, bir kültürel merkez üssü olarak kuzeybatı Arabistan’a ışık tutacak. Canlı ve dinamik anlatılarla, Al-Ula’nın arkeolojik alanlarının aktif doğasını ve Incence Road’un kültürel önemi vurgulanacak ve devam eden kazılardaki keşiflere ışık tutulacak. Müze, Suudi Arabistan’ın ilk UNESCO Dünya Mirası Alanı olan Hegra da dahil olmak üzere Al-Ula’nın antik mirası ile diyalog içinde geliştirilecek.

Her iki müze de Al-Ula’nın zengin ve kapsamlı kültürel mirasının korunması, yorumlanması, anlamlı topluluk katılımı ve sunumuna yönelik sosyal açıdan sorumlu bir yaklaşımla ve sürdürülebilir detaylarla inşa edilecek.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın