Lina Ghotmeh Tasarımı Serpentine Gallery Pavyonu Tamamlandı

Lina Ghotmeh'in Serpentine Gallery için tasarladığı pavyonun inşaatı tamamlandı, ziyaretçilerini bekliyor. 9 Haziran'da halka açılacak olan pavyon Glue Laminated Timber (GLT) kullanılarak inşa edilmiş.

Ghotmeh, 300 metrekarelik yapıyı, yine kendisi tarafından tasarlanan ve sohbeti teşvik etmeyi amaçlayan bir toplanma alanı yaratan, tarak biçiminde üçlü masaları çevreleyecek şekilde tasarladı. Pavyon, yakındaki ağaç kökleri tarafından şekillendirilen taraklı kenarları olan dokuz kenarlı bir şekle sahip. Ghotmeh, “À Table, aynı mekanda ve aynı masa etrafında birlikte yaşama davetidir,” diye belirtiyor.

“Diyaloğa girmek, bir araya gelmek, doğayla ve Dünya ile ilişkimizi nasıl eski haline getirip yeniden kurabileceğimizi düşünmek için bir teşviktir. Öncelikle masalar tasarlayarak başladım, önce insanların oturabileceği büyük dairesel bir masa ve ardından oradan, aslında bir pavyonun ne olduğunu düşünmeye başladım.”

Londra’daki Kensington Gardens’ta 9 Haziran’da halka açılacak olan pavyonun üzeri Birch-Huş plywood kontrplak çatı ile kaplandı. ETFE öngermeli kumaş yapısı ile kaplanan çatının ortasındaki 3,4 metrelik bir göz, doğal ışık ve havalandırma sağlıyor.

Yapıştırılmış lamine ahşap sütunlar, ağaç gövdeleri gibi görünmeyi amaçlayan pavyonu çevreliyor. Bir galeri sütun dizisi oluşturan sütun çiftleri, pavyonun merkezine kadar uzanan konsol ahşap kirişleri destekliyor.

AECOM’dan teknik danışman John Leach:

“Görebildiğiniz her şey yapısal. Her şey bir iş yapıyor ve bir amaca hizmet ediyor. Yaprak benzeri deliklere sahip ahşap paravanlar, alanı kısmen çevrelerken, dışarıyı görmeye de izin veriyor. Üst ve alt kısımdaki üçgen kesikler, çatının kıvrımlı şeklini yansıtıyor.

Leach’e göre, yüksek hassasiyet ve minimum atık sağlamak için paneller bir CNC makinesiyle kesilmiş. Pavyondan üretilen kereste atıkları, bir biyokütle kazanında malç haline getirilmiş.

Merkezde 4,4 metre yüksekliğine çıkan ve saçaklarda 3,1 metreye kadar inen çatı, insanların toplanıp oturabileceği daha samimi bir alan yaratmayı amaçlıyor. Pavyonun iki ana girişi, alandaki mevcut patikaları birbirine bağlıyor.

Pavyon, prekast beton temel üzerine yerleştirilmiş, yaz sonunda kaldırılacak olan ahşap bir zemine sahip. Demonte olacak şekilde tasarlanan pavyon, 29 Ekim 2023’te Kensington Gardens’ta kapandıktan sonra farklı bir yerde yeniden inşa edilecek.

Ghotmeh, 2023 Serpentine Gallery Pavyonu‘nun ziyaretçilerin derinlemesine düşünmek için kullanabilecekleri samimi ve rahatlatıcı bir alan sağlamasını umuyor.

“İnsanların bir şekilde gerçekten bir kozadaymış gibi hissetmelerini, bu alanı burada bulunmak ve aynı zamanda ruhen başka yerlere taşınmak için kullanmalarını, ayrıca huzur, yavaşlık ve rahatlama duygularına erişmelerini isterim.” 

2023 Yılı Serpentine Gallery Pavyonu’nu Lina Ghotmeh Tasarlıyor

Etiketler

Bir yanıt yazın