Lamine Ahşap Rehberi 03: NLT (Çivilenmiş Lamine Ahşap)

Avrupa'da popüler olan ve giderek dünyanın geri kalanında da dikkat çeken lamine ahşap çeşitleri dayanımı, görünümü, işlenebilirliği ve sürdürülebilirliği ile öne çıkıyor.

Lamine ahşap sistemlerine olan ilginin ve talebin dünya çapında artması, geleneksel yöntemlerin yaygınlaşmasının yanı sıra bu yöntemlerin alternatiflerinin/geliştirilmiş versiyonlarının ya da tamamen yeni sistemlerin keşfedilmesinin önünü açıyor. Bu yazı serisi, lamine ahşap türlerinin üretim metotları, maliyetleri, gerekli işgücü, birbirlerinden farkları, bu farkların avantaja veya dezavantaja dönüştüğü noktalar üzerinden açıklamak amacı taşıyor.

Yazının üçüncü bölümü geleneksel ve gelişmiş geleneksel kategorisine dahil edebileceğimiz NLT (nailed laminated timber, çivilenmiş lamine ahşap) malzemesinin özellikleri ve karşılaştırmasını içeriyor.

Çivilenmiş Lamine Ahşap (Nailed Laminated Timber – NLT)

Çivilenmiş lamine kereste (NLT), çivi ile mekanik olarak sabitleme ile oluşturulan bir masif kereste ürünü. En çok döşeme ve çatı sistemlerinde kullanılıyor.

Bitişik paneller bir yönde döşenir ve kirişlerden veya diğer yapısal elemanlardan destek gerekir. Duvarlar ve asansör boşlukları için de kullanılabilir. NLT sahada veya kontrollü ortamlarda üretilebilir.

Avantajlar

  • Üretilmesi nispeten daha kolay olduğu için esneklik sağlıyor.
  • Beton, çelik vb. zemin ve çatı sistemlerinde kullanılan diğer malzemelere göre hafif.
  • Hem konut hem de ticari projeler için kullanılabilior. Konsollar, basit ve bileşik eğriler vb. dahil olmak üzere çeşitli formlar elde edebiliyor.
  • Tutarlı bir kesite sahip NLT, ses dalgalarının beton, CLT vb. gibi diğer sert yüzey sistemlerine benzer şekilde yansımasını sağlıyor.
  • Şantiyede karşılaşılan problemlerde kolayca çözüm üretilebiliyor.

Dezavantajlar

  • Tamamen ve kalıcı olarak çivilendikten sonra, ahşap panellerin yeniden düzenlenmesi mümkün değil. Herhangi bir olası değişiklik yapmak için, gerçek inşa edilmiş elemanın şeklinin bozulmasına yol açan bir testere kullanılması gerekiyor.
  • İnsan gücüne ve bilgisine dayalı olduğundan iyi bir usta ile çalışmak gerekiyor.

“Tasarımdan Ziyade Daha İyi Bir Yaşam Arayışı”

T3 Minneapolis

Etiketler

Bir yanıt yazın