“Tasarımdan Ziyade Daha İyi Bir Yaşam Arayışı”

“Tasarımdan Ziyade Daha İyi Bir Yaşam Arayışı”

Manuel Cervantes Estudio, Meksika'daki ailelere yaşam alanlarını daha iyi ve akıllıca bir şekilde inşa etmelerine yardımcı olmak için pasif ev, yerel yapım stratejilerine dayanan DIY konutlar tasarladı.

2022 yılında tamamlanan Rural Nicolas Housing, Manuel Cervantes Estudio’nun Meksika’daki “Assisted Self-Production” çalışmalarının bir devamı. “İnsanların daha iyi bir şekilde şeyler inşa edebilmeleri için kılavuzlar tasarlıyoruz” diyen ekip, “Onlara, cep telefonlarında bulunan resimler ve sözlü yardım yoluyla yardımcı olabiliriz” açıklaması yapıyor. Ofis, alanın hem fiziksel bağlamını hem de ekonomik durumu analiz ederek bir projeyi etkileyen somut ve soyut etkileri müşterilerine gösteriyor.

Fotoğraflar: Alber Studio

Ofis “Assisted Self- Production çalışmalarında aradığımız önceliklerden biri, evlerin en uygun şekilde konumlanması, güneyde bulunan güneş ışığı açıklıkları, kuzeyde bulunan yalıtım malzemeleri ile biyoklimatik olarak en uygun hale getirilmesi, böylece iç ve dış mekanların farklı zamanlarda bu düzenlemenin getirdiği iklim şartlarına göre kullanılabilmesine olanak sağlanması,” diye ekliyor.

70 metrekarelik dikdörtgen planlı ev, üç parça olarak düzenlenmiş. İki yatak odası ve bir banyo evin bir ucunda toplanırken, açık planlı bir salon, yemek ve mutfak alanı merkezde yer alıyor. Ayrı bir depolama ve çamaşırhane alanı evin diğer kenarını oluşturuyor ve yarı açık gölgelik bir alan ile birbirlerine bağlanıyorlar.

Yarı açık gölgelik alan, cam kullanımıyla iç mekanı dış mekanla bütünleştiren açık bir dinlenme alanına bağlanıyor, kışın güneş ışığını ve ısıyı çekiyor. Camla kaplı koridor ve yarı açık gölgelik alan, bir Trombe duvarı olarak işlev görüyor. Ev, uzun cepheler boyunca tekrarlayan bir desen oluşturan dikey bölmeler bulunduruyor. Ağır kereste tedarik etmektense daha küçük boyutlu kerestelerin birbirine çivilenmesiyle inşa edilen tuğla ve ahşap çerçeve, programa veya bütçeye göre ayarlanacak şekilde ölçeklenebilen esnek bir sistem oluşturuyor.

Ev, yalnızca döşeme levhası ve tuğla harcı için az miktarda beton kullanmış. İç bitişler için de açıkta kalan yapısal malzemeler kullanılmış.

Malzemeler, hem uygun fiyatlı hem de etkili oldukları için seçilmiş ve elde mevcut olan, yerel kaynaklardan veya bağışlarla temin edilebilir malzemeler öncelikli tutulmuş.

Mimarlık ofisi, mimarlık ve tasarım endüstrisinin müşteriler için çok anlaşılmaz olabileceğini, ancak ailelerin “tasarımdan ziyade daha iyi bir yaşam arayışında” olduğunu söylüyor. Ve zorlu da olsa, bütçeyi en aza indirgemenin ve uzun vadeli bakım gerektiren malzemeleri azaltmanın aileler için daha iyi olduğunu belirtiyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın