“Kentte Kadın Var!”

TMMOB Şehir Plancıları Odası Kadın Komisyonu yerel yönetimlerdeki yetersiz kadın temsiliyeti üzerine bir açıklama yaptı.

“Türkiye’de kadınlar ilk defa 3 Nisan 1930’da TBMM’de kabul edilen 1580 sayılı Belediye Kanunu ile yerel yönetimlerde seçme ve seçilme hakkını aldılar. Kadınlara bu hakkın tanınmasından 80 yıl sonra, 29 Mart 2009’daki son yerel seçim sonuçlarına göre; Türkiye’de kadın belediye başkanlarının oranı BİNDE 9, kadın belediye meclis üyelerinin oranı YÜZDE 4,5, kadın il genel meclis üyelerinin oranı ise YÜZDE 3,5’dır.

Yani, ülkemizde her 99 erkek belediye başkanına karşılık 1 kadın belediye başkanı bile yok!

Ve her 96 erkek belediye meclisi ve il genel meclisi üyesine karşılık sadece 4 kadın üye var! Üstelik 6360 sayılı Bütünşehir Yasasıyla! zaten yetersiz olan kadın temsiliyet düzeyi, belde belediyelerinin kapanması ve yönetimin merkezileştirilmesiyle kadınlar için daha da erişilmez hale getirilmiştir.

Siyasi partiler, yıllardır, Türkiye’nin kadın–erkek eşitsizliği sorununu söylemlerinde devamlı dile getirmekte ama kendi içlerinde dahi eşitliksiz uygulamalarını sürdürmektedirler.

Yerel yönetimler kamu hizmeti sunan kurumlar olarak halkın ortak gereksinmelerini karşılamakla yükümlüdür. Eğer 1930’lar da yasal olarak kadınlara tanınan seçilme haklarının gereği yerine getirilseydi;

Bugün kentlerimiz, rant ve talan mekanlarına dönüşmek yerine insanca yaşama koşullarına uygun; her kesimin erişebildiği kentsel hizmetlerin verildiği; ulaşımın otomobiller ile değil insan odaklı toplu taşınım ile desteklendiği; çocuklarımızın okullarına yürüyerek gittiği; oyun alanlarının, parkların gasp edilmediği; obezite korkusu olmayan nesillerin yetiştiği; esnafın iflasını getiren AVM’lerin kent merkezlerinde yer seçemediği; ormanların, kültürel varlıkların korunduğu; derelerimizin özgürce aktığı; kadınların çocukların, engelli ve yaşlıların toplumsal yaşamdan soyutlanmadığı yerleşim alanları olurdu.

Yerel ve kamusal hizmet alanlarını toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayarak geliştirmeyi amaçlayan, cinsiyete duyarlı ve farklılaşan taleplere cevap veren bir yerel yönetim anlayışı, ülkemiz kadınlarının ve aslında tüm toplumun hakkıdır.

İşte bunun için biz plancı kadınlar, her siyasi partiden, yerel yönetimlerde kadınların seçilme hakkı için açık bir program ve eylem planı oluşturmasını; bu programları yerel seçim öncesinde kamuoyuna beyan etmesini bekliyor; eşit, özgür ve barış içinde yaşayan bir toplum adına, kadınların yerel siyasette eşit temsil edildiği yerel yönetimler istiyoruz.

TMMOB Şehir Plancıları Odası Kadın Komisyonu”

Etiketler

Bir yanıt yazın