Japonya’da Sazdan Çatı ve Karton Tüplerle Tasarlanan Bir Restoran

Japonya’da Sazdan Çatı ve Karton Tüplerle Tasarlanan Bir Restoran

Shigeru Ban tarafından tasarlanan Awaji Adası'ndaki Farmer's Restaurant sazdan bir çatı ve büyük karton borularla vurgulanıyor.

Fotoğraflar: Hiroyuki Hirai

Restoran, Shigeru Ban Architects’in bu yılın başlarında tamamladığı, Japon adasındaki ahşap Zenbo Seinei meditasyon sığınağıyla aynı konumda, bir tarlanın ortasında yer alıyor.

Tarladan çıkan taze sebzelerden yapılan yiyeceklerin servis edildiği Farmer’s Restaurant, sanatçılar da sahne alıyor. Yapının mimari tasarımı geleneksel Japon çiftlik evlerinden ilham alıyor, bu ilhamı en çok sazdan çatıda görmek mümkün.

Mimarlık ofisi aynı zamanda binanın kalın yapısal kirişleri ve sütunlarıyla, Japonya’da eski çiftlik evleri oluşturmak için kullanılan büyük ağaçlara atıfta bulunuyor.

Farmer’s Restaurant, Shigeru Ban’ın sıkça kullandığı “karton tüp yapı” sisteminin en büyük ölçekli örneklerinden biri. Bu sistem, mimari ve yapısal bileşenler olarak kartondan yapılmış tüplerin kullanımına öncülük ediyor.

1990’dan beri çalışmalarında kullandığı sistem, Christchurch’teki Cardboard Katedrali, New York’taki Nomadic Müzesi ve Yamanakako Köyü’ndeki Paper House gibi projelerde de görülebilir.

Kalın sütunlar, dışarıda, dekoratif ahşap panellerin ve kapıların olduğu ahşap teraslı bir açık alanda yer alıyor. Açıkta kalan bu alan, ahşap zemin, ziyafet masaları ve taburelerle tamamlanıyor.

Mimarlık ofisi, karton boruların bir kısmı dışarıya açık olduğundan, bunları su geçirmez boyayla kaplamış ve zamanla değiştirilebilecek şekilde tasarlamış.

Shigeru Ban aynı zamanda, mülteci merkezlerine sığınmak isteyen insanların mahremiyetini sağlamak için geliştirdiği modüler Kağıt Bölme Sisteminin (PPS) bir parçası olarak karton kullanmasıyla ünlü.

Bu sistemde, yapı olarak ince karton borular ve bölmeler olarak da tekstil malzemeleri kullanılıyor ve bir birimin inşası sadece üç kişi tarafından beş dakikada yapılıyor.

Shigeru Ban’dan Japon Adasında Ahşap Bir Meditasyon Binası: Zenbo Seinei

Etiketler

Bir yanıt yazın