İzmir’de Antik Çağ’dan Kalma Gymnasium Kalıntılarına Ulaşıldı

Anadolu Ajansı’ndan Efsun Erbalaban Yılmaz’ın haberine göre Smyrna Antik Kenti agorasındaki kazılarda, hamamın yanında "sağlık ve tedavi merkezi" olarak kullanılmış "gymnasium"a ait olduğu düşünülen kalıntılara rastlandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle İzmir Katip Çelebi Üniversitesi tarafından İkiçeşmelik’te yürütülen kazı çalışmalarında fiziksel, sosyal ve kültürel amaçlı kullanılmış bir yapının kalıntıları bulundu. Roma İmparatoru Hadrian döneminden (MS 2. YY) günümüze ulaşmış kalıntıların, sağlık ve tedavi merkezi olan gymnasiuma ait olduğu tahmin ediliyor.

Kazı Heyeti Başkanı ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Türk İslam Arkeolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Ersoy, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“İkiçeşmelik Caddesi’nden geçerken sur duvarı gibi algılanan, 7 metreye kadar yükselen duvarlar var. Bu duvarların üzerinde yaptığımız okumalar bize hamam ve gymnasium yapısının varlığını işaret ediyordu. Başka kentlerdeki kazılardan hamam ve gymnasium ilişkisini zaten biliyorduk. Üçüncü çıkış noktamız da şu oldu; kazısını yapamadığımız, belki de yapamayacağımız noktalarda, alanlarda güney bölümüne giriş yapan – açılan bazı mekanların kapılarını ve bölümlerini ele geçirdik. Bütün izleri topladığımızda hamamın yanı sıra gymnasium yapısını da görmekteyiz.”

Ersoy,  aynı alanda 19. yüzyılda yapılmış bir Osmanlı eserine de rastladıklarını belirtti:

“Osmanlı yapısı, depremler ve yangınlar sonrası yenilenmiş. 1950’lerden itibaren son bir kullanım da söz konusu olmuş. Alanda hem Osmanlı yapısı hem de hamam ve gymnasium bulunuyor. Osmanlı yapısının temelleri altına giderek, Roma dönemine ait bir yapının izlerine ulaşmaya çalışıyoruz.”

Etiketler

Bir yanıt yazın