ICON, 3D Baskı Yöntemiyle Ay’da Sürdürülebilir Yaşam Alanları Kuracak

Gelişmiş inşaat teknolojileri ve büyük ölçekli 3D baskı şirketi ICON, NASA'dan Küçük İşletme İnovasyon Araştırma programının (Small Business Innovation Research – SBIR) III. aşaması kapsamında bir fon almaya hak kazandı. Yaklaşık 60 milyon dolarlık fon alan proje ile ICON, Ay ve ötesinin planlı keşfini desteklemek için uzay tabanlı inşaat sistemleri araştırıp geliştirecek.

ICON‘un Olympus isimli projesi ile NASA’nın yanı sıra ticari kuruluşların sürekli bir Ay üssü oluşturma çabalarını ilerletmek için yapı malzemeleri olarak öncelikle yerel Ay ve Mars kaynaklarını kullanan çok amaçlı bir inşaat sistemi kurulması amaçlanıyor.

Bunun bir parçası olarak şirket, mekanik davranışlarını daha iyi incelemek için Apollo görevlerinden getirilen ay regolith örneklerini ve regolith kopyalarını kullanmayı planlıyor. ICON’un donanımı ve yazılımı, Dünya’nın ötesindeki potansiyel performanslarını incelemek için ay yerçekimi simülasyon uçuşunda da test edilecek.

Sistemin başarılı olması durumunda Ay’da iniş pistleri, patlama kalkanları ve yollar dahil olmak üzere kritik altyapı alanları oluşturmak için kullanılması hedefleniyor. ICON sürecin nihai amacının; “Ay’da uzun vadeli yerleşim dahil olmak üzere sürdürülebilir bir Ay ekonomisi gerçekleştirmek ve insanlığı uzay yolculuğu yapan bir uygarlık” haline getirmek olduğunu belirtiyor.

NASA, Artemis programı aracılığıyla, Ay’ın sürdürülebilir yüzey araştırması için Dünya dışındaki ilk bölge olacağının sinyalini verdi. Ay’da sürdürülebilir bir yaşam oluşturabilmek için termal, radyasyon ve mikrometeorit koruması sağlayan sağlam bir altyapının inşa edilmesi gerekiyor. ICON’un geliştirme projesi ile Ay’da bulunan yerli malzemelerin kullanımına öncelik veriliyor. İniş pistlerinden yaşam alanlarına kadar bu kolektif çabalar, insanlığı uzay yolculuğu yapan bir medeniyet haline getirme ihtiyacından kaynaklanıyor.

ICON 2021’de, NASA’nın Mürettebat Sağlığı ve Performans Keşif Analogu’nun (CHAPEA) bir parçası olarak NASA’nın Uzay Teknolojisi Misyon Müdürlüğü’nü (STMD) destekleyen bir alt sözleşme imzalayarak dünyanın ilk ve tek simüle edilmiş Mars yüzeyi 3D baskılı yaşam alanını üretti. BIG-Bjarke Ingels Group tarafından tasarlanan Mars Dune Alpha, NASA’nın Johnson Uzay Merkezi’nde bulunuyor.

BIG, Dünya Dışı Yapı Sistemi Olan Project Olympus için NASA ile İş Birliği Yapıyor

Bjarke Ingels Group ve ICON’dan Mars Simülasyonu: “Mars Dune Alpha”

Etiketler

Bir yanıt yazın