Bjarke Ingels Group ve ICON’dan Mars Simülasyonu: “Mars Dune Alpha”

ICON, NASA'nın Johnson Uzay Merkezi'nde bulunan, "Mars Dune Alpha" olarak bilinen yaşam alanını 3D baskı yöntemi ile inşa ediyor. 

Bjarke Ingels Group (BIG) tarafından tasarlanan 1.700 metrekarelik yapı ICON’un yeni nesil “vulcan” inşaat sistemi ile üretilecek. İnşa edilecek yapı, uzun süreli, keşif sınıfı uzay görevlerini desteklemek için gerçekçi bir Mars habitatını simüle edecek.

NASA, Teksas’taki Johnson Uzay Merkezi’ndeki 3D baskılı habitatta bir yıl sürecek simüle edilmiş bir Mars görevi için katılımcıları işe almaya başladı. “The Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA)” olarak adlandırılan görev, astronotların gerçekten orada olduklarında karşılaşacakları zorlukları anlamak için Mars’taki yaşamı simüle edecek. Dört mürettebat, simüle edilmiş uzay yürüyüşleri, bilimsel araştırma ve VR kullanımı gibi görevleri yerine getirecek. Katılımcılar ayrıca kaynak sınırlamaları, ekipman arızası, iletişim gecikmeleri ve diğer çevresel stres faktörleriyle karşı karşıya kalacaklar.

NASA’nın ileri gıda teknolojisi araştırma çabalarından sorumlu bilim insanı Grace Douglas, “Analog, Mars yüzeyinde yaşamanın karmaşık ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çözümleri test etmek için kritik öneme sahip. Dünyadaki simülasyonlar, astronotların gitmeden önce karşılaşacakları fiziksel ve zihinsel zorlukları anlamamıza ve bunlara karşı koymamıza yardımcı olacak.”

ICON’un Mars Dune Alpha’sındaki yaşam, gelecekteki bir Mars yüzeyi habitatında yaşayanları bekleyen deneyime benzeyecek. Bjarke Ingels Group (BIG) tarafından tasarlanan yenilikçi yapının düzeni, gizlilik derecesine göre düzenlenmiş. Habitatın bir ucunda dört özel mürettebat odası bulunacak; özel iş istasyonları, tıbbi istasyonlar ve gıda yetiştirme istasyonları, aralarında ortak yaşam alanları karşı uçta yer alıyor. Kemerli kabuk yapısıyla dikey olarak bölümlere ayrılmış değişen tavan yükseklikleri, mekansal monotonluğu ve mürettebat yorgunluğunu önlemek için her alanın benzersiz deneyimini vurguluyor.

“Bu, şimdiye kadar inşa edilmiş, en yüksek kaliteli, habitat simülasyonu. Mars Dune Alpha, çok özel bir amaca hizmet etmeyi amaçlamaktadır – insanları başka bir gezegende yaşamaya hazırlamak.”
ICON’un kurucu ortağı ve CEO’su Jason Ballard

“NASA ve ICON ile birlikte, insanlığın başka bir gezegendeki evinin insan deneyiminden neler getireceğini araştırıyoruz. Bu habitat araştırmasından elde edilen veriler, NASA’nın uzun süreli keşif misyonları için standartlarını doğrudan bilgilendirecek ve bu nedenle potansiyel olarak yeni bir Mars dilinin temelini oluşturacak. Mars Dune Alpha, bizi çok gezegenli bir tür olmaya bir adım daha yaklaştıracak.”
Bjarke Ingels

BIG, Dünya Dışı Yapı Sistemi Olan Project Olympus için NASA ile İş Birliği Yapıyor

Etiketler

Bir yanıt yazın