Het Loo Sarayı’nın Restorasyon ve Genişletme Projesi için KAAN Architecten Seçildi

Jüri, Hollanda'nın en popüler müzelerinden birisi olan saray için KAAN Architecten'in tasarımını seçti.

Paleis Het Loo/Het Loo Sarayı‘nın corps de logisinin yerleşim ve oranlarından ilham alan tasarım, Hollanda’nın en popüler müzelerinden birisi olan bu yapıda ihtişamlı bir yerleştirme sunarken, gerekli tüm işlev ve mekanları bir arada bulunduruyor. 

İlk olarak 1686 yılında kraliyet av sarayı olarak inşa edilen Paleis Het Loo, ülkenin merkezindeki Apeldoorn civarında bulunuyor. KAAN Architecten’in değişen ihtiyaçlar ve güncel beğenilerden esinlenerek tasarladığı proje; House of Orange, Junior Palace ve geçici sergi salonu gibi 5000 m²’den fazla mekanın renovasyon ve genişleme çalışmalarını kapsıyor.

Ziyaretçiler saraya girdiklerinde, ön bahçenin çimlerden oluşan dört parterinin aynı ölçülerdeki dört cam yüzeyle değiştirildiği Bassecour’a ulaşıyorlar. Cam yüzeylerin üzerinde akan ince bir su tabakası ile, eski bahçelerde bulunan çeşmelere gönderme yapılması amaçlanmış. Aynı zamanda bu yeni cam yüzeyler, yeraltındaki genişlemenin görülen tek cephesini de oluşturuyor. Giriş hacimleri ziyaretçileri; bilet satış, danışma, müze satış birimi ve ziyaretçilere yönelik diğer mekanların bulunduğu ışık dolu yeraltı kısmına yönlendiriyor.

Büyük fuaye genişletilen yeraltı kısmının kalbini oluşturuyor. Fuaye, giriş alanını saraya bağlarken, aynı zamanda geçici sergi alanına ve House of Orange’ye erişim sağlayacak şekilde tasarlanmış. Büyük fuayenin batısında, birbirine bağlı iki geniş ve iki orta genişlikteki kare formda mekanı içeren, geçici sergiler için kullanılacak, 5 metre yüksekliğindeki bir mekan bulunurken; batı kanadında özellikle çocuklar için tasarlanmış bir kısım geliştirilecek. 

                                  

Hollanda Kraliyet Ailesi’nin dünü ve bugünü ise doğu yakasındaki Orange House’da kurulacak yerleştirmelerle, 1245 m² alanda yer alacak. Ayrıca, sarayın iç mekan yerleşimi ve 40 farklı odası, ziyaretçilerin farklı rotalar ve duyguları deneyimlemesine imkan sağlayacak şekilde geliştirilecek. Museum Paleis Het Loo’nun restorasyon ve yenileme çalışmaları 2021 yılında tamamlanacak.

Not: Avrupa’da, klasik üslüpla yapılan büyük evlerde veya saraylardaki ana blok, corp de logis olarak adlandırılır.

Etiketler

Bir yanıt yazın