Herewearch Öğrenci Projeleri Paylaşım Platformu’ndan Açık Çağrı

Mimarlık ve tasarım öğrencileri proje paylaşım platformu olan Herewearch, oluşturacakları yıllık yayın için açık çağrıda bulunuyor. Kayıtlar 14 Mayıs'a kadar açık.

Çağrı metni:

Uzun bir süredir tasarım öğrencilerinin ortaya çıkardığı projeleri yayınlayarak sizlerle paylaşıyoruz. Tasarımın, doğası gereği paylaşılarak güçlendirildiğine inanıyoruz. Bu paylaşım düzeyini giderek bir adım ötesine taşımak istiyoruz. Bunun için yıllık bir yayın oluşturmaya karar verdik. Bu yayına ait üretimler platformumuzda kendine ayrı bir yer bulacak ve her yayınımızı online bir dergi haline getireceğiz. Ayrıca ilk yayınımızı da dijital bir sergiye dönüştüreceğiz.

İşte herewearch ın ilk teması : co –times

//co –times

co –times bir birlikte üretim çağrısıdır. Bütün dünya olarak zor bir dönemden geçiyoruz. Farklı ülkeler, farklı kentler ve farklı insanlar ortak bir bilinç ile hareket ediyorlar. İçinde bulunduğumuz bu koşulda birlikte üretimin ve kültürel aktarımın önemine dikkat çekmek istiyoruz. Tanımadığımız ancak aynı süreci paylaştığımız bir kişiyle bu mevcut durumun yaratmış olduğu değişimler üzerine düşünmek ve birlikte bir üretim yapmak ilk sayımızın geniş kapsamlı ana temasını oluşturuyor.

//nasıl?

Öncelikle bunun çok disiplinli bir çalışma olduğunu ve herhangi bir bölüm veya statü kısıtlaması olmadığını özellikle belirtmek isteriz. Katılım için dolduracağınız kısa bir form ile birlikte kaydınızı gerçekleştirmiş olacaksınız. Açık çağrının kayıt kısmı sona erdiğinde çağrıya cevap verenler ikişerli gruplar halinde eşleştirilecekler ve grup arkadaşınızla iletişim bilgilerinizi paylaşacağız.

Açık çağrının ikinci kısmı ise heyecanlı bir üretim sürecini içeriyor. Bu üretim süreci yaklaşık bir haftalık bir periyodu kapsıyor ve çeşitli online buluşmaları içeriyor. Size ilham olması ve düşünce sürecinizi tetiklemesi için bazı temalar belirledik. Bunlardan herhangi birisini seçip üzerinde fikir yürüterek bir üretim yapabilirsiniz veya sadece mevcut durumu ortak bir dil ile belgeleyebilirsiniz veya nasıl isterseniz! Kendinizi ve zihninizi serbest bırakın!

// başlıklar

PANDEMİ & KÜLTÜR DÖNÜŞÜMÜ

Pandeminin dijital olarak gerçekleştirilen kültürel etkinliklerde talep artışına sebep olduğunu her şekilde gözlemliyoruz. Bu noktada bireyler tekil aksiyonlar alarak entelektüel bir gelişim peşindeler. Bu durum toplumdaki kültürel kimliğimizde nasıl bir değişim yarattı? Mevcut durumda alışkanlıklarınız nasıl değişti? Belki daha fazla araştırma yapıyorsunuz ya da bir konu hakkında daha yetkin hissediyorsunuz. Bunun kalıcı olacağını düşünüyor musunuz?

PANDEMİ & SOSYAL MEDYA ALIŞKANLIKLARI

Pandemi süresince insanların sosyal medyayı birbirlerine bağlı kalma aracı olarak etkin bir biçimde kullandıklarını gözlemledik. Bu durum salgın sonrası sosyal medya kullanımını etkileyebilir mi?

Sosyal medyanın bu süreçte insan psikolojisine pozitif bir katkı sağladığına inanıyor musun?

Birçok “crowdfunding” uygulamasının sosyal medya üzerinden yürütüldüğüne şahit olduk; insanların deneyimlerini yine sosyal medya üerinden paylaştığını gördük. Güncel sosyal medya uygulamalarının olmaması bu süreci nasıl etkilerdi?

Sosyal medyada kaç saat vakit geçiriyorsun. Farklı konularda paylaşımlar yapmaya mı başladın? Yoksa mümkün olduğunca uzak kalmayı mı tercih ediyorsun? Sence insanlar bu süreçte samimi davranıyor mu?

PANDEMI & YİYECEK TEMİNİ

Bir öğün hazırlamak ne kadar zamanınızı alıyor? Beslenme alışkanlığınız değişti mi?

Daha az fiziksel aktivite sizi farklı bir beslenme biçimine zorladı mı? Yoksa gittikçe bu konuda daha umursamaz bir hale mi geliyorsunuz?

Market alışverişlerinizde nelere dikkat ediyorsunuz? Market alışverişleri sizin için heyecan duyduğunuz ufak bir yürüyüş imkânı mı? Yoksa güvenli bölgenizden çıktığınız bir kabusa mı dönüşüyor?

Çevrenizde gözlemlediğiniz olaylar bakış açınızı değiştiriyor mu? Çevrenizde bu konuda nasıl dayanışmalar gözlemliyorsunuz? Balkonlar bile bazı konulara ışık tutuyor olabilir.

PANDEMİ & İNSAN İLİŞKİLERİ

Herhangi bir arkadaşınızla görüşme sıklığınız öncesine kıyasla arttı mı? Daha önce doğum gününü bile hatırlamadığınız birisine şimdi sürpriz mi yapıyorsunuz? Bu ilişkiler kalıcı mı yoksa sadece mevcut durumun arattığı bir yanılsama mı?

Salgının toplumdaki bireylerin arasındaki bağları güçlendirdiğini düşünüyor musun?

Kamu hayatında normalleşmeye gidilse dahi bir süre daha sosyal mesafe kuralının korunacağı uzmanlar tarafından belirtiliyor, bunun insan ilişkilerine nasıl bir etkisi olacağını düşünüyorsun?

Salgın süresince internet üzerinden sanal topluluklar yaratıldığına şahit oluyoruz, bu toplulukların kalıcı insan ilişkilerine dönüşeceğine inanıyor musun?

PANDEMİ & PSİKOLOJİ

İçinde bulunduğumuz durum sizi nasıl etkiledi? İnsanlar farklı metotlar ile sadece fiziki değil psikolojik süreçlerini de etkin bir biçimde yönetmeye çalışıyorlar. Peki bu yönetimde ne kadar başarılısınız?

Sürecin bizi sürüklediği üretim yarışının içine dahil olma isteği sizde bir baskı uyandırdı mı?

Bu süreçte hayatınızla ilgili köklü kararlar aldınız mı? Kendinizde daha önce hiç fark etmediğiniz bir kişisel özelliğinizi mi keşfettiniz?

Bu süreci yalnız mı yaşadınız?

PANDEMİ & EVCİL HAYVANLAR

Gündelik hayatınızla meşgul iken ihmal ettiğiniz evcil hayvanınızla ilişkiniz nasıl değişti?

Köpeğinizi gezmeye çıkardığınızda hangi zorluklarla karşılaşıyorsunuz? Eve dönüşünüzde almak zorunda kaldığınız önlemler sizi evden çıkmaya caydırıyor mu?

Evde kedinizin sürekli uyuduğu bir koltuğu artık siz mi işgal ettiniz?

Evcil hayvanların birlikte yaşadıkları kişiyle kurdukları fiziki ve mental bağın oldukça kuvvetli olduğunu biliyoruz. Bu süreçte sizin psikolojiniz onu nasıl etkiledi, onda nasıl bir değişim gözlemliyorsunuz?

PANDEMİ & GÜNLÜK ALIŞKANLIKLAR

Daha önce tecrübe etmediğimiz bu süreçte, kendinizi ne kadar dinliyorsunuz?

Gün içinde neleri isteyerek yapıyor, neleri yapmak zorunda hissediyorsun?

“Home Office” olarak çalışmak, online derslere katılmak veya her gün düzenli olarak evde kendi yemeğini yapmak günlük planlarınızı nasıl etkiliyor?

Normalde kahvaltı eder miydiniz? Yoksa uyanmanız gereken saatten oldukça geç mi kalkıyorsunuz?

Sorumluluklarınızı yerine getirmek daha mı zor yoksa daha mı kolay?

PANDEMI & EVİN ANLAMI

Evcimen bir kişi misin yoksa gününün büyük kısmını farklı mekânlarda geçirip eve dinlenmeye/uyumaya eve gelen bir kişi mi?

İçinde bulunduğumuz pandemi süreci ile evde alışkın olduğumuzdan daha fazla vakit geçiriyoruz. Evimizi iş yerimiz, sürekli gittiğimiz kahvecimiz, aylarca üyeliğimizin olduğu spor salonumuz veya çalışmak için atölyemiz olarak  kullandık, bu evinizde ne gibi değişikliklere sebep oldu?

// teslim formatı

Herhangi bir formatta oluşturulmuş kısa metin, bildiri, hikaye, kolaj, illüstrasyon, fotoğraf, ses, video, poster, çizim, şiir veya istediğiniz türlerin birlikte bulunduğu her üretim kabul edilecektir. Yazılı bir üretim yapacaksanız lütfen 1000 kelime ile sınırlı kalın.Görsellerin belirli bir kalitede olması, oluşturulacak yayın ve sergi için önemlidir ( 300 dpi ).

Teslim edilecek üretimlerin maksimum 200 kelimelik bir anlatıya sahip olması gereklidir.

Sorularınız için lütfen bizimle iletişime geçiniz : herewearch@gmail.com.

// önemli tarihler

Mayıs, 14 : Kayıtların Kapanışı
Mayıs, 16 : Online Buluşma #1 : Tanışma Toplantısı
Mayıs , 21 : Son Teslim Tarihi
Mayıs, 22 : Online Buluşma #2 : Teslimlerin Sunulması

Etiketler

Bir yanıt yazın