Hardangerfjord Üzerindeki Ağaç Evler

Norveçli mimarlık ofisi Helen & Hard, Hardangerfjord'a bakan bir yamaçta bir çift kiremit kaplı ağaç ev tasarladı.

Woodnest olarak adlandırılan ağaç evler projesi, Norveç’in en uzun 2. fiyortu olan Hardangerfjorden’in en içteki kolu Sørfjorden’in güney ucundaki Odda kasabasının yukarısında yer alıyor. Helen & Hard, ağaç evleri fiyortun kenarındaki dik, ormanlık bir yamaçta bulunan arazinin topografyasına ve koşullarına uygun olarak tasarlamış.

Orman tabanından yaklaşık altı metre yükseklikte asılı duran yapılar çelik tasmalarla iki canlı çam ağacının gövdelerine bağlanmış. Bu da dallar arasında yaşama hissi yaratılmasını sağlamış.
Mimarlık stüdyosu proje ile çıkış noktalarını “Müşterinin, ağaçlara tırmanmanın ve keşfetmenin hem sıradan hem de sıra dışı hissini birleştiren benzersiz bir mekansal deneyim yaratma isteğinden yola çıkarak, doğada yaşamanın ne anlama geldiğini gerçekten somutlaştıran bir alan yaratmayı amaçladık” şeklinde özetliyor.

Kabinlere, kasabadan araziye doğru uzanan dik, dolambaçlı bir yoldan 20 dakikalık bir yürüyüşle ulaşılıyor. Yamaçtan kulübelerin girişlerine kadar kısa ahşap köprüler uzanıyor. Kabinlerin her biri, uyku alanları, banyo, mutfak ve fiyorta bakan bir yaşam alanı içeren sadece 15 metrekarelik bir iç taban alanına sahip.

İç mekanlar, ana yapısal çekirdeği oluşturan ağaç gövdeleri etrafında düzenlenmiş. Bir dizi radyal tutkalla lamine edilmiş ahşap nervür, büyük pencereleri içeren bir dış kabuk oluşturmuş.
Yapılar, çevredeki ormana uyan bir tonda ve havalandırmayı sağlayacak şekilde, işlenmemiş ahşap zonalardan yapılmış koruyucu bir kaplamayla kaplanmış.

İç duvarlar, tavanlar, döşemeler ve hazır mobilyalar, Norveç yapı geleneğine uygun olarak ahşaptan yapılmış.

Pasifik Okyanusu’na Bakan Ahşap Kaplı Kulübeler

Norveç’te Körfez Manzaralı Modern Ahşap Ev

Etiketler

Bir yanıt yazın