Harabe İçerisinde Modern Bir Ev

ORA, Çek Cumhuriyeti’nde bulunan bir tahıl ambarının tuğladan kalıntısının içine çağdaş bir ev yerleştirdi. Eski ambardan geriye sadece çatılı bir tuğla kabuk kaldı.

Mimarlar, tüm yapıyı yeniden inşa etmek yerine harabenin mevcut durumunu iyileştirmeye ve binanın sadece iç kısımlarını yıkmaya karar vermişler. Mevcut kalıntıların içine yeni, yalıtımlı bir ev inşa edilirken, yeni ile eski orijinal yapı arasına ikisinin birbirine temas etmemesi için havalandırmalı bir boşluk eklenmiş.

Proje ORA’nın, “eski evleri yıkmak yerine tedavi etmek” manifestosu çerçevesinde şekillenmiş. Mimarlar harabe yapının eklemlerini, nişlerini ve çıkıntılarını inceledikten sonra, mevcut kalıntıları korumaya ve içerisine sahiplerine yeni ev olarak hizmet verecek çağdaş bir yapı yerleştirmeye karar vermiş. Projede orijinal ölçeğin yanı sıra üç yerine iki katlı orijinal düzen yeniden planlanarak binanın içi tamamen yıkılmış.

Yeni ve eski harabe yapı arasındaki havalandırma boşluğu sayesinde iki binanın birbirine temas etmesi engellenmiş. Yeni pencereler eski duvardaki pencere boşluklarına tam olarak uymadığı için bazı bölümlerde eski duvarlar da korunmuş.

Konuklar eve girdiklerinde, çini sobası ve mutfağı olan çift yükseklikte geniş bir yaşam alanıyla karşılaşıyor. Geniş salondaki merdivenler konukları mekanın huzurunun tadını çıkarabilecekleri ve açık manzaraya bakabilecekleri banyolu ayrı odalara götürüyor. ORA, evin salonuna dışarıdaki masif meşe masa ile görsel olarak iletişim kuran, misafirlerin hava müsait olduğunda vakit geçirebilecekleri yuvarlak bir masa eklemiş.

Dış mekanda Stěpánka Cerná iş birliğiyle tasarlanan bahçe, mevcut peyzajın doğal bir parçası haline gelmiş. Bahçede alçak duvar parçaları ve korten kapı dışında fiziksel bir sınır yer almıyor. Böylece bahçe, ev, manzarası ve çevresindeki peyzaj arasında bağlayıcı bir unsur haline geliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın