Hangisi gerçek?

Ayvansaray'da vatandaşa 2 kat, müteahhide 3 kat izni verildiğinin ortaya çıkmasından sonra bir garip çelişki daha gün yüzüne çıktı: Belediye Başkan Yardımcısı imzalı, aynı tarih ve aynı sayı ile yazılmış iki cevabi dilekçe.

Fatih Belediyesi, Ayvansaray için hazırlanan avan projeden sonra dilekçeleri de ikiledi. Radikal, Ayvansaray’da bir avan proje ama iki farklı uygulama projesi olduğunu, vatandaşa 2 kat, müteahhite 3 kat izni verildiğini ortaya çıkarmıştı. Fatih Belediyesi bir gün sonra savunma yaptı. Bu savunmayla bir skandal gün yüzüne çıktı: İki avan projeden sonra, ilginç bir şekilde aynı tarih, aynı sayı ve aynı imzayla ikinci bir dilekçe var. Şimdi bu dilekçelerden ve avan projelerden hangisinin gerçek olduğu sorusu gündeme geldi.

Bakanlar Kurulu kararı ile ‘yenileme alanı’ ilan edilen Ayvansaray Mahallesi 2869 ada 12 parsel’de bulunan araziye, vatandaş Mustafa Beşiroğlu’nun kendi isteğiyle ev yapmak istediğini, proje çizmek için de parselindeki avan projenin kendisine tanıdığı hakları öğrenmek istediğini aktardık. Bu amaçla verdiği dilekçeye aldığı cevabı da yayınladık. Cevap şuydu: “15.12.2011 tarihli Fatih Belediye Başkan Yardımcısı Talip Temizer imzalı cevabi dilekçede 2869 ada 12 parselin yenileme alanında kalması nedeni ile Kuyu Sokak’tan 1.21 m. geri çekilerek H: 6.50 irtifa almaktadır. 2869 ada 12 parselin bulunduğu alana ait vaziyet planı ftk. ve cephe görünüşleri yazımız ekindedir.” Ek olarak da Yenileme Alanları Koruma Kurulu’nun 01.06.2010 tarih ve 1604 nolu karar ile onaylı avan projede gösterilen iki katlı bina görüntüsünün planı verilmişti. Bu belgelere dayanak gösterilen kurul onaylı 1604 No’lu avan projeye ulaşınca, aynı projede vatandaşa 2 kat denen parsele 3 kat verildiğini belirledik.

Fatih Belediyesi ne dedi?
Bunları haberleştirince Fatih Belediyesi itiraz ederek şu açıklamayı yaptı: “2869 ada 12 parsel sayılı taşınmaz maliki, uygulama projelerini hazırlayabilmek için ada bazında onaylanan avan projesini 06.12.2011 tarih ve 56969 sayılı dilekçe ile belediyemizden talep etmiştir. Gazete haberinde Fatih Belediyesi Başkan Yardımcısı Talip Temizer imzalı 15.12.2011 tarihli cevapta ‘2869 ada 12 parselin yenileme alanında kalması nedeni ile; Kuyu Sokak’tan 1.21 mt. geri çekilecek H: 6.50 irtifa almaktadır’ İfadesinin bulunduğu iddia edilmektedir. Ancak 15.12.2011 tarih ve 3965 sayılı Fatih Belediyesi Başkan Yardımcısı Talip Temizer imzalı yazının orijinalinde ise parsel malikinin ilgi dilekçesine ‘2869 ada 12 parselin onaylı avan projeye göre konut alanında kalmakta olduğu; Kuyu Sokak’tan 1.66 mt. geri çekilerek (terk ettirilerek) H:Zemin + iki normal kat irtifa aldığı’ bilgisi verilmiştir.”

Mimar ne diyor?
Fatih Belediyesi’nin açıklamasından, iki avan projeden sonra vatandaşa verilen iki ayrı cevabi dilekçe olduğu anlaşılıyor. Bunlar aynı tarih, aynı sayı, aynı konu aynı ilgi ve aynı imzayı taşıyor. Mustafa Beşiroğlu adına imar işlerini takip eden ve projeyi çizecek olan mimar Mehmet Baki Aydın ‘a ulaştık: “Parseli onlara vermemiz için önce baskı yaptılar. Mal sahibi ‘Kendim yapacağım, kimseye vermem’ dedi. Projeye başlayabilmem için parselin vaziyet planlarını görmem gerekiyordu. Belediyeye bir dilekçe ile başvurup avan peojenin parsele tanıdığı hakları resmi olarak istedik. 10 gün sonra verilen cevapta sokaktan 1.21 m geri çekileceği ve yüksekliğin 6.50 m. olduğu söylenerek avan projedeki çizimler verildi. Ben Koruma Kurulu’na gittim. Avan projeyi görmek istediğimi söyledim. Orada parsele 3 kat izni verilmişti. ‘Nasıl olur’ dedim; ‘Belediye iki kat diyor. İşte çizimler.’ Ordakiler de şaşırdı. Sonra Fatih İmar Müdürlüğü’ne gittim. İmar Müdürlüğü önce kem küm etti, ben ısrar edince bu sefer bana 9.50 m. irtifa hakkımız olduğu yönünde belge verdi. Diğer dilekçe cevabını da benden geri istediler. 45 gün sonra yeniden doğru cevabı verdiler. Ama o projeleri kim çizdi, ilk önce neden iki kat dediler, bunların cevaplarını vermediler.”

Yanıt bekleyen sorular
Şimdi şu sorular akla geliyor: Kim yada kimler 01.06.2010 tarih 1604 no’lu karar ile Koruma Kurulu’nca onaylanmış avan projeden ikinci bir proje yaptı? Fatih Belediye Başkan Yardımcısı Talip Temizer’e bile imzalatılan bu proje vatandaşa verilerek ne yapılmak istendi? Temizer belgeyi kerhen imzaladıysa ona bu imzayı kim attırdı? 2 katlı cephe çizimlerini kim üretti? Vatandaşa verilen dilekçeli cevap daha sonra apar topar vatandaştan geri istendi mi? İstendiyse ve yeni dilekçe verildiyse o dilekçeye 45 gün sonra yeni bir tarih, konu, sayı verilmesi gerekmez mi?

Etiketler

Bir yanıt yazın