Gent Tasarım Müzesi’nin Cephesi İçin İnşaat Atıklarından Tuğla

Carmody Groarke ve TRANS architectuur | stedenbouw Gent Design Museum'un ek yapısı için açılan iki aşamalı uluslararası yarışmayı 2019 yılında kazandı. Gent Design Museum için tasarlanan yeni bina, kent için tarihsel bağlam içerisinde kendine özgü yeni bir figür yaratıyor.

Gent Design Museum‘un tasarımında döngüsellik, sürdürülebilirlik ve yenilik kavramları her şeyden önemli. Mümkün olan her noktada sürdürülebilir malzemeler kullanılıyor, müze sürdürülebilir süreçlere yatırım yapıyor. Circular Flanders’tan bir hibe kullanan müze yönetimi, inşaat atıklarını döngüsel kaplama tuğlalarına dönüştürmek için yenilikçi bir proje başlattı. Bu tuğlalar, yeni binanın CO2 nötr ahşap strüktür yapısının etrafına döşenecek. Geri dönüşüm olanakları ve malzemelerin değiştirilebilirliği de projenin gündeminde.

Çok işlevli tavanlar, zeminler ve duvarlardan bina boyunca yayılan bir sensör ve bağlantı ızgarasına kadar çok işlevli bir altyapı sistemi geliştiriliyor. Son olarak akıllı bina sistemi, güneşlikleri, aydınlatmaları vb. sürdürülebilir bir şekilde kontrol ederek enerji kullanımını optimize edecek. Bu, “akıllı” bir müze altyapısının temelini oluşturuyor. “Teknolojik olarak” akıllı olmayan, ancak bugün müzenin ihtiyaçlarını karşılayan ve aynı zamanda yarın müzenin olanaklarına esnek bir şekilde açık bir altyapı.

Müzenin 1:1 Maketi

Gent Design Museum’un tarihi avlusunda müzenin tam boyutlu bir maket sergilendi. Müze’de kullanılacak farklı malzeme ve tekniklerin bir örneğini gösteren bu 1:1 modelin dış cephesinde, döngüsel olan veya olmayan kaplama tuğlalarının çeşitli örnekleri ve prototipleri, farklı beyaz renk tonlarına, yüzey dokularına ve cilalara sahip tuğlalar birleştirilmiş. Maket, binanın içinde de görünür durumda olan Çapraz Lamine Ahşap (CLT)’tan yapılmış. İklimlendirme sistemleri CLT’den yapılan kirişlerin arasına yerleştirilmiş. Çatı çinko ile tamamlanmış. Maket, kullanılacak malzemeler hakkında fikir verecek ve malzeme, detay ve bağlantı seçimi konusunda karar verilmesine yardımcı olacak.

Dögüsel Bir Cephe Tuğlası Araştırması

Geçen yıl, Circular Flanders ve OVAM, döngüsel bina ekonomisi için hedefli bir çağrı başlattı. Bu hibe çağrısı, döngüsel inşaat çalışmalarını uygulayan yenilikçi inşaat projelerinde deneyleri teşvik etmeyi amaçlıyordu. Sogent, AGB Kunsten en Design (Gent Tasarım Müzesi), TRANS Architectureuur I stedenbouw & Carmody Groarke, Caluwaerts & Uytterhoeven, StoneCycling ve KU Leuven, Mimarlık Fakültesi olmak üzere beş ortakla Gent Design Museum için “A Circular Facing Brick” projesini sundu. Müze için geliştirilen döngüsel kaplama tuğlası projesi, malzeme teknik düzeyinde ve yasal düzeyde bir araştırma sürecini içeriyor.

Şu anda, biri Amsterdam’dan StoneCycling ile, diğeri East Sussex’ten (İngiltere) Local Works Studio ve BC Materials (BE) ile olmak üzere iki malzeme araştırma projesi aynı anda yürütülüyor. Her ikisinin de dairesel bir tuğla yapmak için farklı bir yaklaşımı var, bu da araştırma sürecini özellikle ilginç kılıyor. StoneCycling, %40 kil ve %60 atık malzemeden oluşan bir tarifle fırınlanmış kaplama tuğlalarına odaklanıyor. Bu oldukça zorlu bir iş çünkü atık malzemeden yapılmış bir tuğla genellikle koyu renklidir. Taş ne kadar beyaz olursa, o kadar az kirli malzeme eklenebilir. Local Works Studio ve BC Materials, kireç ve toprak esaslı kaplama tuğlaları yapıyor. Tuğlalar fırınlanmak yerine presleniyor. Bu, üretim sürecinde ve tuğlaların tüm kullanım ömrü boyunca CO2 seviyesini önemli ölçüde azaltıyor.

Her iki dairesel kaplama tuğla türü de donma direnci ve dayanıklılık gibi gereksinimlere uygunluğu doğrulamak için laboratuvar testlerine tabi tutulacak. Bu, tuğlaların sertifika alıp almayacağını belirleyecek. Bu tür yenilikçi malzemelerin kamu ihale kuralları bağlamında kullanımı yasal açıdan da inceleniyor.

Bram Aerts Konferansı “Otonom Değişimler: Yapılı Çevreyi Dönüştürmek ve Yeniden Yorumlamak”

Belçika’nın önde gelen mimarlık ofislerinden olan TRANS architectuur & stedenbouw’un Kurucu Ortağı Bram Aerts, 44. Yapı Fuarı kapsamında konferans vermek üzere İstanbul’a geliyor. Arkitera iş birliğinde düzenlenecek konferans, 24 Mart 2022 Perşembe günü, saat 16:15’te TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde ZeroBuild Zirve Sahnesi, Salon 2’de yapılacak.

TRANS architectuur & stedenbouw Hakkında

Belçike Gent merkezli mimarlık ofisi TRANS 2011 yılında Bram Aerts ve Carolien Pasmans tarafından kuruldu. Mimarlar ve şehir plancılarından oluşan ekibiyle kısa bir süre içinde ofis, çok beğenilen Flaman tasarım uygulamaları neslinin önünde güçlü bir itibar kazandı.

Büyük ilgi gören projeleri arasında; Brüksel’deki Kraliyet Tiyatro, Sinema ve Ses Enstitüsü, Ghent’teki Kültür Merkezi Topluluğu, Brüksel’deki karma kullanımlı Dockside kulesi ve yakın zamanda halka açılan Ghent yakınlarındaki Leietheater yer alıyor. Ofis halen Ghent, Eeklo, Turnhout, Hasselt ve Pelt şehirlerinde büyük ölçekli masterplanlar üzerinde çalışıyor. Ayrıca Carmody Groarke ve RE-ST ile birlikte Design Museum Ghent için düzenlenen uluslararası tasarım yarışmasını kazanarak projeyi hayata geçirmeye hak kazandı.

Ofisin kurucuları Bram ve Carolien halen Leuven Üniversitesi, Antwerp Üniversitesi ve Rotterdamse Academie voor Bouwkunst’ta mimarlık ve şehircilik üzerine dersler veriyor.
TRANS, 2015 ve 2017 yıllarında Flaman Brabant Mimarlık Ödülü, 2019 Belçika Bina Ödülleri, 2019 Emlak Ödülleri, BigMat Ödülleri ve Jo Crepain Ödülleri’nin sahibi oldu. Ayrıca yine 2019 yılında EU Mies van der Rohe Ödülü’nde finale kalmayı başardı.

TRANS architectuur & stedenbouw: https://transarchitectuurstedenbouw.be/

Konferansa Kayıt

Konferansa ücretsiz katılmak için buradan online kayıt olunması zorunludur.

Carmody Groarke ve TRANS architectuur | stedenbouw’dan Gent Tasarım Müzesi’ne Ek Bina

Etiketler

Bir yanıt yazın