Geleneksel Yucatan Mimarisini Doğayla Buluşturan Ev

Meksika’nın Yucatan Yarımadası’nda yer alan ve restorasyon projesi Workshop, Diseño y Construcción tarafından yürütülen Casa Sol, bulunduğu bölgenin tarihini doğal öğeler ile harmanlıyor.

Fotoğraflar: Tamara Uribe

Casa Sol, Merida’nın tarihi kent dokusu içerisinde yer alıyor. Sahiplerine şehrin yoğun hayatını geride bırakabilecekleri bir alan sunan konut; bahçesindeki ağaçları ve ağaç gölgeleri altında yer alan havuzu ile huzur dolu bir ortam vadediyor.

Tasarımda öncelikli hedef, mülkün tarihini ve doğasını korumak oldu. Bu nedenle tüm yeni hacimler, uzun süredir varlığını sürdüren ağaçların etrafına inşa edildi. Ayrıca, “pasta tiles” olarak bilinen Yucatan’ın geleneksel karoları, taş duvarlar ve kirişler, kapılar gibi ahşap unsurlar kullanılarak Yucatan’a özgü geleneksel mimari öğeler projeye dahil edildi.

Bir oturma odasını, misafir süitini, yemek ve oturma odasını, bir servis alanını ve havuz alanına bakan ana süiti örten dış cephede, süslemelerin olmadığı sade bir görünüm oluşturuldu. Yaşam alanı, üstü örtülü bir veranda ile genişletildi. İç ve dış mekan arasındaki bağlantı tasarlanırken, yarımadanın yaşam tarzından ilham alındı. Bu nedenle tasarımda, sakinlerin tropikal bahçe ve havuz manzarasının keyfini çıkarabilecekleri büyük sürgülü cam pencereler kullanıldı.

Projenin odak noktasını oluşturan havuz, arazide yer alan eski bir kolonyal yapıyı çevreleyecek şekilde kurgulandı. Yucatan’da hala varlığını sürdüren geleneksel mimari üretimde de yaygın olan mavi, sarı ve kırmızı renkler, projenin temel renk paletini oluşturdu.

Casa Sol, bulunduğu toprakların geleneğini ve tarihini onurlandıran doğal unsurları kullanarak; sakinlerine rahatlatıcı bir atmosfer sunmayı amaçlıyor.

Maya Uygarlığı’ndan Esinle Tasarlanan Konut

Mexico City’nin Çeperinde Düşük Bütçeli Ev: Casa Nakasone

Etiketler

Bir yanıt yazın