“Farklı Kültürler için Proje Üretmek Benim İçin Bir Hobi Gibi”

1990’lardan beri çok sayıda büyük ölçekli peyzaj tasarımı projesi ile uluslararası öneme sahip mimarlar ile çalışan, Rainer Schmidt Peyzaj Mimarlığı ofisinin kurucusu Rainer Schmidt, Kalebodur’un, kendi alanlarında önemli tasarımcıları ağırladığı “Kalebodur ile Mimarın Mutfağı” toplantı dizisinin konuğu oldu.

21 Şubat Cuma günü SALT Galata’da yaptığı konuşmasına “Eskiden üsluplar vardı ancak günümüzde peyzaj mimarisinin belirli bir tarzı yok; peyzaj mimarlığı her düşünceye açık” diyerek başlayan Schmidt, tasarım dilinin tasarımcının yönelimlerini değil, kullanıcının mekan ile olan etkileşimini yansıtması gerektiğinin altını çizdi.

“Başka kültürler için proje üretmek benim için bir hobi gibi” diyen Schmidt sunumuna 30 yılı aşkın kariyerinden yapılara örnekler vererek devam etti. Berlin duvarının yıkılmasının ardından, ofisin kurulduğu yıllarda oluşan arz ile ofisin gelişmesi ve büyümesinde katkı sağlayan, Munich Garden Show, Campus University Düsseldorf, Prinz Eugen Park, Berlin University Bielefeld, Quartier Weser, Bavarian National Museum, Münih Havalimanı, Carrera Park City gibi erken dönem projelerinden bahsetti.

2000’li yıllarda Avrupa projelerin yavaşlaması ve özellikle de 2009 krizi sonrası uluslararası projelere odaklanan ofisin Çin’de Land Rover Tower, Masterplan Fangcun Huadi Guangzhou, Culture Wave City, Campus Lu Xun Academy of Fine Arts, Katar’da Doha Aerospace City ve Türkiye’de Villa Çubuklu gibi projeleri ile konuşmasına devam etti.

Rainer Schmidt, konuşmasını 4 adet projesine daha derinlemesine odaklanarak bitirdi. İlki Stuttgart’ta yer alan ve inşaatı 2013 yılında tamamlanan Parkextension Killesberg- ‚Green Joint projesinde, eski taş ocağının kalıntıları üzerine kurdukları yapay ve farklı kotlara oturan tepecikler ile kullanıcıların ilişkisinden bahsetti. Suudi Arabistan’da King Salman Park, Baishadao Financial Center ve son olarak Kuran’da geçen bitkilerin her biri için bir bahçe içeren ancak yapımı duraksamış olan Cezayir’deki El Djazair Ulu Camisi peyzaj projesi ile sunumunu sonlandırdı.

Etiketler

Bir yanıt yazın