Foster + Partners’tan Kızıldeniz Kıyısında Deniz Yaşamı Enstitüsü

Foster + Partners tarafından tasarlanan Kızıldeniz kıyısındaki deniz yaşamı enstitüsü, fütürist laboratuvar alanlarını eşsiz su altı keşif alanlarıyla birleştiriyor.

Dünyanın ilk çok sürükleyici ve deneyimsel deniz yaşamı merkezi olan yapı, Suudi Arabistan’ın Kızıldeniz sahil şeridinde lüks bir turizm merkezi olan AMAALA’daki Triple Bay Marina’da bulunuyor.

Ziyaretçiler için deniz ortamının harikalarına ve doğal yaşam alanlarımızı korumaya çalışırken karşılaştığımız zorluklara bir bakış sunuyor.

Binadaki, insanlara enstitünün laboratuvarlarında devam eden araştırmalar hakkında derinlemesine bir bakış sunan ziyaretçi yolculuğu canlı ve eğitici. Ziyaretçilerin, merkezi sergiye doğru yürüyüşü, renkli tanklarla çevrelenen girişten başlıyor. Bina “kümelerinin” dördüne de yayılan merkezi kanopi, havalandırma için hem gölgeleme hem de gökyüzüne açık alan sağlıyor. Binanın mimarisiyle bütünleşen sergiler, binadan okyanusa doğru yürüdükçe, sığ mangrovlardan ve kumlu plajlardan açığa çıkan derin resif sayesinde hayranlık uyandıran manzaralar yaratarak Kızıldeniz’deki yolculuğu görselleştiriyor.

Enstitü, yer üstünde, yer altında ve su altında bulunan üç kattan oluşuyor. Sürükleyici sergi alanlarına ek olarak, ziyaretçiler laboratuvarların araştırmacı liderliğindeki eğitim turlarının yanı sıra en yeni dalgıç araçlarıyla Kızıldeniz sualtı rehberli turlarının tadını çıkarabiliyorlar. Enstitünün özel ofisleri doğal olarak aydınlatılıyor. Pencereleri ve tavan pencerelerini gölgeleyen ekran, mercanların karmaşık deseninden ilham alıyor ve iç mekanlarda benekli ışığı filtreliyor.

Tasarım, mercan resifinin desenlerini hem modüllerin biçiminde hem de duvarların dokusunda taklit etmek için deniz ortamında son derece sağlam olan GRC panellerini kullanıyor. Paneller, hafif yapıyı korumak için yapısal çelik bir çerçeve ile destekleniyor. Yapı, Kızıldeniz’nin ve yat limanının panoramik manzarasını sunan merkezi plazayı gölgeleyen geniş bir gölgelik ile dört noktadan etkin bir şekilde destekleniyor. Betonarme yapının yeraltındaki kısmı, müze sergileri için kontrollü bir ortam yaratmak için ideal.

Alanın yüzde 40’ından fazlası yerel bitkilerle kaplı ve akış suyunu toplamak için bir sistem, şebeke suyu kullanımını azaltırken erozyonu ve kirliliği önlüyor. Ayrıca enstitü genelindeki aydınlatma, ışık kirliliğini önleyerek gece oluşan atmosferi korumak için yenilikçi bir yaklaşımla sürdürülebilir şekilde tasarlanmış.

Suudi Arabistan’ın Kızıl Deniz Kıyısındaki Yeni Yerleşim Yeri AMAALA’nın Havaalanını Foster + Partners Tasarlıyor

Etiketler

Bir yanıt yazın