EcoLogicStudio’dan Havayı Temizleyen Şişirilebilir Bir Eko-Mekanizma

Yapılı çevre için biyoteknoloji konusunda uzmanlaşmış bir mimari ve tasarım inovasyon firması olan ecoLogicStudio, İskoçya'nın Glasgow kentinde düzenlenen COP26 (2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı) için havayı temizleyen bir cihaz olan “Air Bubble” projesini tasarladı.

Fotoğraflar: NAARO

EcoLogicStudio, Varşova’da inşa ettikleri hava kabarcığı biyoteknolojik oyun alanı projesinin ardından şimdi de COP26’nın yeşil bölge alanı içinde Glasgow bilim merkezinin önüne hava temizleyici eko-mekanizmasını katılımcılarla buluşturdu.

Proje, havayı filtrelemek için yosun kullanan gömülü yeşil biyoreaktörlere sahip termoplastik poliüretan (TPU) ceplerden oluşan şişirilebilir bir yapı olarak şekillendirilmiş. Bu yeni biyo-dijital proje ile biyoteknolojinin yapılı çevreye gelişmiş entegrasyonunun yeni nesil yaşayan, büyüyen mimarilere nasıl evrilebileceğini göstermek amaçlanmış.

Proje %99 hava, su ve canlı fotosentetik hava temizleyici Chlorella kültürlerinden yapılmış. Air Bubble, ziyaretçileri ve özellikle çocukları doğrudan etkileşime girmeye ve mikro alg kültürlerinin hava temizleme yeteneklerini deneyimlemeye, kendilerini yeni metabolize edilmiş bir oksijen baloncuğuna daldırmaya teşvik edecek şekilde hayata geçirilmiş. Devasa bir canlı denizanasını andıran organik yapının yumuşaklığı, bütünleştirdiği biyoteknolojinin doğrudan yansıması olarak düşünülmüş.

Air Bubble havayı temizleyen eko-mekanizma ofisin ilk pnömatik biyoreaktörü. Mekanizma dakikada 100 litre kirli şehir havasını filtreleyen 200 litre canlı Chlorella kültürünü destekleyen 6.000 litre su içeriyor. Hava ve su basınçları, yalnızca 0,5 mm kalınlığındaki ve genel yapının yalnızca ağırlıkça %5’ini ve hacminin yalnızca %1’ini kaplayan bir TPU membranı tarafından tutulacak şekilde tasarlanmış.

Yapının genel gücü, üç boyutlu hücresel organizasyon ile mümkün olmuş. Bu sonucu elde etmek için imalat süreci, yapı şeklinin tamamen üç boyutlu şişirilebilir hücreler matrisi oluşturmak için daha sonra kaynak yapılan hemen hemen 100 CNC kesimli düz parçaya tamamen açılmasını gerektirmiş.

Sonuçta, hava temizleme özelliğine, olağanüstü rüzgar direncine ve benzersiz konuşlandırılabilirliğe sahip duyarlı bir sistem ortaya çıkarılmış.

Üretilen biyo-dijital organizmanın tamamı yeni bir tür ortak yaşam geliştirecek şekilde planlamış bu sayede içerisinde ne kadar fazla insan oynarsa havanın da o kadar temizlenmesi sağlanmış.

Filtreleme işlemi, yapının mimari morfolojisi ile daha da geliştirilmiş. 2018’de ecoLogicStudio tarafından Dublin’de sunulan PhotoSynthetica kentsel perde sisteminin bir evrimi olan TPU membranı ile balonun içindeki mikro iklimin kontrolü sağlanmış şişirilebilir membranın kapıları hava sirkülasyonunu ve doğal havalandırmayı uyaracak şekilde yapılandırılmış.

Projede, yapı içinde benzersiz bir mikro iklim oluşturmak için şişirilebilir sistemde barındırılan 24 fotobiyoreaktörle (her iki tarafta 12 adet) hafif şişirilebilir teknoloji birleştirilmiş.

Air Bubble havayı temizleyen eko-mekanizma, sıfırdan bir medeniyetin önümüzdeki 30 yıl içinde kirliliğini nasıl temizleyebileceğini, enerjisini üretebileceğini, yiyeceklerini nasıl yetiştirebileceğini ve binalarını nasıl inşa edebileceğinin somut bir vizyonu olarak hayata geçirilmiş.

AirBubble

 

Etiketler

Bir yanıt yazın