Dünyanın İlk Tam Ölçekli Gemi Tünelinde İnşaat Başlıyor

Snøhetta tarafından tasarlanan dünyanın ilk tam ölçekli gemi tüneli, Norveç’te inşa edilecek. 1,7 kilometrelik tünelin inşaatına 2022’de başlanması planlanıyor.

Norveç’in batı kıyısı boyunca taşımacılık faaliyetlerini daha güvenli hale getirmek için tasarlanan The Stad Ship Tunnel, Kjødepollen Körfezi’ni ve Vanylvsfjorden’i birbirine bağlayacak.

Nakliye için en tehlikeli alanlardan biri olan ve Norveç Denizi ile Kuzey Denizi’nin sınırlarını belirleyen Stad Yarımadası, kıyı boyunca hızlı bir yolculuk hizmeti yürütmenin önündeki ana engellerden biri olarak kabul ediliyor. Bunun yanı sıra Stad alanı, Norveç kıyısında hava koşullarına en fazla maruz kalan bölgelerden biri.

Tünel ile 16.000 tona kadar kargo ve yolcu gemileri, Stad Yarımadası etrafındaki tehlikeli nakliye yollarından kaçınarak daha güvenli bir rotadan ilerleyebilecek. Yüksek hızlı gemi güzergahının kurulması ve malların karadan deniz taşımacılığına transferi kolaylaşacak.

The Stad Ship Tunnel’ın her iki ucu, mimarlık stüdyosu Snøhetta tarafından tasarlanan bir girişle çerçevelenecek. Doğal ortam ile bütünleşen ve görsel bir etki yaratan bir tasarım oluşturmayı hedefleyen stüdyo, yarımadanın karakteristik taş duvarlarından ilham alıyor. Tünelin giriş duvarlarında, tünelde yatay çizgilerin sunduğu düzene tezat oluşturan, pürüzlü bir taş kullanıyor. Tünelin içi, yön bulma sistemi olarak da işlev gören LED ışıklar ile aydınlatılıyor.

Bölgedeki bir karayolu hattı, batı tarafından tünele yaklaşan gemileri ve tekneleri gözlemleyecek bir açı sunmak amacıyla yeni bir köprü ile tünel üzerine yönlendirilecek.

İlk olarak 2017’de duyurulan proje, Norveç Kıyı İdaresi’nden (NCA) resmi destek ve devletten fon sağladı. Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı bugünlerde parlamentoya sunulmak üzere bir teklif hazırlıyor. Meclis onayının ardından 2022’nin başlarında tünel inşaatının başlatılması planlanıyor.

NCA’daki The Stad Ship Tunnel’ın geçici proje yöneticisi Terje Andreassen, yaptığı açıklamada her şeyin planlandığı gibi gitmesi durumunda, dünyanın ilk tam ölçekli gemi tünelinin 2025 ya da 2026’da tamamlanacağını belirtti.

Etiketler

Bir yanıt yazın