Dünyanın İlk Dev Ölçekli Gemi Tüneli

Norveç'te inşa edilmesi planlanan Stad Ship Tunnel, dünyanın bu ölçekteki ilk gemi tüneli olacak.

Norveç Kıyı Yönetimi tarafından yürütülen The Stad Ship Tunnel isimli proje, tehlikeli ünüyle bilinen Stadhavet Denizi’nde gemilere güvenli geçiş sağlamayı hedefliyor. Tünelden bir günde geçmesi beklenen gemi sayısı 70 ile 120 arasında.


Fotoğraflar: Flickr (Kystverket/Snøhetta, Kystverket/Norwegian Coastal Administration)

Stadhavet Denizi zor koşullarıyla biliniyor; öyle ki tarihçilere göre Vikingler bile denizden geçmek yerine gemilerini kıyıdan sürüklüyormuş. Bu durum, 1870’den beri bir gemi tüneli için fikirler öne sürülmesine yol açmış. Şimdi ise planlar gerçeğe dönüşecek gibi görünüyor.

Norveç Parlementosu, 2014-2023 ulusal ulaşım planında yer alan proje için, 1 milyar kron (yaklaşık 118 milyon dolar) bütçe belirledi. Norveç Kıyı Yönetimi ise mimarlık ofisi Snøhetta’ya ait projenin fotoğraflarını yayınladı.

Gemiler, Selje’nin kuzeyinden ve Moldefjord üzerinden sağlanacak güney girişiyle tünele erişebilecek. Proje önerisi, güney girişi yakınlarında, yayaların tünele giren gemileri izleyebilecekleri bir köprü de içeriyor. Tünelin kuzey girişi ise teraslarla tanımlanan yatay çizgilerden oluşuyor.

Norveç Kıyı İdaresi’nden proje müdürü Terje Andreassen projeyle ilgili şu açıklamayı yaptı:

Böylesine narin bir coğrafyada yapılan tünel doğaya çirkin bir müdahale olmamalı. Projeyi estetik açıdan cazip kılmak için çok çaba sarfettik. İnşaatın en erken ihtimalle başlama tarihinin 2019 olması bekleniyor.

Tünelin yaklaşık 2,3 milyar krona mal olacağı söylentiler arasında. Eğer proje hayata geçerse, Stad Ship Tunnel dünyanın bu ölçekteki ilk gemi tüneli olacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın