Dünya Bahçecilik Fuarı Floriade’de Takılıp Sökülebilen Pavyon

Hollandalı ofis Overtreders W, Dünya Bahçecilik Fuarı Floriade Expo 2022 için tasarladığı "The Voice of Urban Nature" isimli pavyon için kenevir ve geri kazanılmış ahşap kullandı.

“The Voice of Urban Nature” isimli pavyon, Hollanda’da her 10 yılda bir düzenlenen uluslararası bir bahçecilik sergisi olan Floriade’nin ana meydanının yanında yer alıyor. Floriade 2022’nin masterplan tasarımı MVRDV’ye ait. Overtreders W, Almere ve Amsterdam şehirlerini etkinlikte temsil etmek için The Voice of Urban Nature’ı tasarlamış.

Pavyon, mimar Kossmanndejong’un bir sergisini, tasarımcılar Joost Emmerik ve De Onkruidenier’in “doğaya kendi sesinin verilmesini” amaçlayan ve şehirlerin daha yeşil bir geleceğe doğru nasıl ilerlediğini gösteren bir dizi bahçeyi içeriyor.

Overtreders W, pavyonun bulunduğu alanı karelerden oluşan ızgara şeklinde kapalı bir bahçeye dönüştürmüş.

The Voice of Urban Nature’ın yapımında, siyah keten tohumu yağı kaplı, karartılmış ahşap ve pembe renkli kenevir kontrastından yararlanılmış. Demonte olabilen strüktür, bölgedeki hurdalıklardan ve kereste fabrikalarından elde edilen ahşap kullanılarak inşa edilmiş.

Hempcrete olarak da bilinen malzeme, biyolojik olarak parçalanabilen, dayanıklı ve yalıtkan bir malzeme olduğu için projeye seçilmiş. Bu malzeme kenevir liflerinin kireç ve su ile karıştırılmasından elde ediliyor. Kullanılan kenevir lifleri de yerel olarak tedarik edilmiş, şehir dışındaki bir çiftçiden satın alınmış ve son malzemeye çağdaş bir görünüm vermek için kök boya bitkilerinden elde edilen doğal pembe pigmentlerle karıştırılmış.

“Hempcrete, çok fazla potansiyele sahip biyobazlı bir yapı malzemesi. Biz bir süredir malzemeye doğal pigmentlerle daha taze ve daha çağdaş bir görünüm kazandırmak için deneyler yapıyorduk. Bu proje, bu deneyleri uygulamaya koymak için bir fırsattı.”
Overtreders W.

Overtreders W, sökülebilir ahşap kutulara hempcrete uygulayarak kolayca sökülüp tekrar kullanılabilen modüller yapmış. The Voice of Urban Nature pavyonunun ölçeklenebilir bir prototip olacağı umuduyla inşa sistemini geliştirmişler.

Ofis, “Yaklaşık 15 yıllık bir ömre sahip geçici pavyonlarda kullanılmak üzere kireç keneviri ile doldurulmuş ahşap kutulardan oluşan demonte yapı sistemini daha da geliştirmek istiyoruz. The Voice of Urban Nature daha sonra daha büyük, ölçeklenebilir ve daha kalıcı bir gelişmenin ilk adımı olabilir” diye ekliyor.

Pavyonun içinde, kentsel doğanın çeşitliliğini ve potansiyelini göstermek için her biri farklı bir temaya göre düzenlenmiş altı bahçe var. Joost Emmerik ve De Onkruidenier tarafından yapılan çevre düzenlemesi, pavyonun ızgaralı formunu yan yana getirerek organik ve kavisli olmaya çalışıyor. Bitkiler arasında dolanmak, yerel balıkçılık endüstrisi atıklarından geri kazanılan beyaz istiridye kabuklarından yapılmış bir yolda gerçekleşiyor.

Festivalin sonunda pavyon demonte edilerek yeniden inşa edilmek üzere yeni yerine taşınacak. Overtreders W’nin isteği, biri Almere’de ve diğeri Amsterdam’da olmak üzere iki yeni pavyon yapılması.

Hollanda’da Yüzen Bir Sanat Pavyonu

 

Etiketler

Bir yanıt yazın