Hollanda’da Yüzen Bir Sanat Pavyonu

Hollanda'nın Flevoland ilinde yer alan Almere şehri denizden kazanılan arazide yapılan Hollanda'daki en yeni şehir.

Şehirdeki ilk evin yapımı 1976’da bitirilmiş ve şehir idaresi 1984’te belediye olmuş. O zamandan beri şehrin nüfusu 220.000’e ulaşmış bu da Almere’nin ülkenin beşinci büyük şehri olma yolunda ilerlediğinin bir göstergesi.

Yerel ve ulusal hükümet yöneticileri Almere kentin cazibesini artırmak için bir müzenin öncelik listesinin başında olması gerektiği konusunda anlaşmışlar ve hemen bir tane oluşturmak yerine, önümüzdeki yıllarda yeni fikirleri geliştirmek ve test etmek için bolca alana sahip, sürükleyici sanat için geçici bir sanat pavyonu denemeye karar verilmiş.

2020’nin başlarında, Almere belediyesi ve Flevoland eyaleti, mimari ve görsel sanatlar konusunda çalışan geleceği parlak beş mimarlık ofisini sanat pavyonu için bir tasarım sunmaya davet etmiş. Almere, 1970’lerin başında yaratıcı bir düşünce kuruluşu oluşturan yeni mezun şehir plancılarından oluşan bir grubun fikirleri üzerine inşa edildiğinden sunumlara, tasarımlarından hiçbirinin inşa edildiğini görmemiş genç mimarlara kasıtlı olarak yaklaşmışlar.

Uzman bir seçim komitesi oybirliğiyle Studio Ossidiana’nın kavramsal ancak erişilebilir tasarımını seçmiş. Studio Ossidiana’nın arkasındaki genç ikili Alessandra Covini ve Giovanni Belloti, tüm duyulara hitap eden ve Almere’nin öncülük ve deney yapma geleneğine gönderme yapan bir plan hazırlamışlar. Ortaya çıkan pavyon, eyaletin geniş arazi sanatı yelpazesine kusursuz bir şekilde uyan bir sanat eseri olmuş.

Studio Ossidiana, tasarımı oluştururken Flevoland eyaletinin yanındaki denizden ve pavyonun yüzeceği Weerwater Gölü’nden ilham almış. Ofis tasarımlarını Liman, Sahne ve Gözlemevi olmak üzere üç daireye şeklinde planlamış. Liman, ziyaretçilerin üzerinde yürüyebileceği ve dış mekan kullanımına da izin veren su üzerinde halka şeklinde bir gezinti yeri olarak şekillendirilmiş. Bu bölüm Flevoland’ın topraklarında bulunan deniz kabukları, midye, kil ve odun kömürü kullanılarak özel olarak tasarlanmış bir terrazzodan yapılmış. Sahne, kuvvetli rüzgarlarda yüzen bir platform gibi sürüklenecek teraslı bir ada olarak hayata geçirilmiş.

Üçüncü dairesel platform üzerinde yer alan Gözlemevi, iki sergi alanına sahip olacak şekilde tasarlanmış. Hafif polikarbonat silindirik cephesi, suyun ve yeşilliklerin tonlarını filtreleyip yansıtacak şekilde inşa edilmiş.

Sanat müzesi, Almere ve Flevoland için yeni bir ikonun başlangıcı olarak görülüyor, pilot çalışmanın başarılı olması halinde önümüzdeki beş ila on yıl içinde Almere’de ulusal ve uluslararası üne sahip bir müzenin açılması öngörülüyor. Pavyonda düzenlenen ilk sergi olan NaturAlly: Wild Futures geleceğin vahşi doğasına dair vizyonlarını ortaya koyan beş sanatçının çalışmalarını içeriyor.

Denise de Boer tarafından yönetilen müze, büyük ölçekli multimedya sanatına ve peyzaj sanatına vurgu yaparak erişilebilir, çekici sanata odaklanmayı hedefliyor.

Şimdilerde, Dünya Bahçecilik Fuarı Floriade Expo 2022’nin kalbinde yer alan pavyonun daha sonra yenilikçi, sürdürülebilir bir bahçe olarak kullanılması planlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın