Dubai’de İslami Desenlerin Yeniden Yorumlandığı Bir Cami

Dabbagh Architects tarafından Dubai’de tasarlanan Mohamed Abdulkhaliq Gargash Camii, ziyaretçilerin yoğun dış dünyadan sıyrılarak içsel bir deneyime hazırlanmalarına olanak tanıyan çağdaş bir ibadet yeri olarak kurgulanmış.

Bina, geleneksel İslami geometriye atıfta bulunan ancak modern bir dilde yeniden yorumlanan üçgen desenlerle kaplanmış. Yapı, stratejik olarak konumlandırılmış bir dizi açıklıkla delinerek, iç mekana kontrollü doğal ışık getirilmiş ve bu yolla huzurlu manevi bir bağlantı hissi sağlanmış.

Merhum Mohamed Abdulkhaliq Gargash Camii, Birleşik Arap Emirlikleri’nde bir kadın mimar tarafından tasarlanan ilk camilerden biri olma özelliğini de taşıyor.

Projenin çıkış noktası, Dubai’nin endüstriyel kalbi olan Al Quoz semti sakinlerine hitap eden minimum sakin ve manevi bir ibadet alanı inşa etmek olmuş.

Ofis, maneviyat duygusunu, dünyevi ve ilahi arasındaki bağlantıyı güçlendirmek ve ibadet edenin binadaki yolculuğunu öne çıkartmak için doğal ışığı bir araç olarak kullanmış.

Camiye girildiğinde göze çarpan delikli gölgeleme ile ibadet edeni abdest alanına yönlendiren bir ışık eşiği oluşturulmuş. Caminin inşasında yerel malzemeler kullanılmış: Umman’dan taş; BAE’den beton, alüminyum, kaplama, doğrama ve seramik tedarik edilmiş.

Caminin içindeki doğal aydınlatma, insanların maddi dünyadan sıyrılma eylemi olarak ayakkabılarını çıkardıkları bir lobi alanı boyunca da devam ettirilmiş. Yapı genelinde ışık, ilahi olanla bağlantı kurmak için bir araç olarak hizmet edecek şekilde planlanmış.

Tasarım geliştirme sürecinde, ana bina erkek ve kadın ibadet alanlarını içeren ibadet bloğu ve abdesthaneler ile imamın ikametgahının bulunduğu servis bloğu olmak üzere ikiye ayrılmış. Bu bölünmenin bir sonucu olarak, iki hacmi yeniden birbirine bağlamak için uzanan heykelsi bir kanopiye sahip avlu oluşturulmuş.

Binanın cephesindeki delikler bir yandan doğal ışığı alanlara yayarak sakin bir atmosfer ve ilahi olanla bağlantı hissi yaratırken diğer yandan caminin içini soğutmaya yardımcı olması için planlanmış. Çift cidarlı kubbe, doğal ışığın içeri girmesine izin vererek aynı zamanda ışığı binanın geri kalanıyla aynı üçgen deseni içeren iç dekoratif dış yüzeyden süzerek geçirecek şekilde tasarlanmış. Yeniden yorumlanan İslami desenler ve üçgen geometri, duvarlar, halılar ve aydınlatma armatürleri arasında kesişen çizgiler olarak iç mekanda uyum sağlamış.

Ljubljana İslam Dini ve Kültür Merkezi Bevk Perović arhitekti Tarafından Tasarlandı

Tel Örgülerle İnşa Edilen Cami

 

Etiketler

Bir yanıt yazın