Ljubljana İslam Dini ve Kültür Merkezi Bevk Perović arhitekti Tarafından Tasarlandı

Bevk Perović arhitekti tarafından tasarlanan Ljubljana’daki İslam Dini ve Kültür Merkezi, 2020 yılında tamamlandı.

İslam Dini ve Kültür Merkezi’nin bulunduğu yer, şehir merkezine yakın ama gelişmemiş, belirsiz bir geleceğe sahip terk edilmiş ve unutulmuş alan. Kültür merkezinin şehrin bu kısmının gelişimi için bir başlangıç noktası olması umuluyor.

Merkezin programında, bir dini okul binası, kültür faaliyetleri için alan, çalışanlar için ofis, topluluk çalışanları için yaşam alanı, restoran, bodrum katta otopark ve cami bulunuyor.

Merkezin yeni binaları, meydanı çevreleyen özerk kütleler ve ortasında bir camiden oluşuyor. Bu binalar, kendi programları ile her zaman dış dünyaya yönelik, aynı zamanda cami binasını çevreleyen ve aralarındaki boşluklar boyunca her yönden görünüm oluşturmasına izin veren basit hacimler.

Cemaatin büyük toplantıları sırasında dışarıdaki namaz alanının genişletilmesine izin vermek için tam olarak meydanda oturan ve meydanı açan cami, yeni kompleksin merkezi unsuru. Bariz tarihsel ve belirgin örnekleri takip etmek yerine cami, çelik strüktürden inşa edilmiş.

Cephesindeki, beyaz beton üzerinde yükselen kafes örgüsü ve altındaki cam cephe, gün ışığının iç mekana dolmasına izin veriyor.

Caminin merkezi unsuru olan kubbe, binanın üzerinde değil iç mekanda asılı duruyor. Gökyüzünün bir temsili olarak kubbe, şeffaf, mavi tekstilden yapılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın