Doğada Aşırı Şeffaf Bir Deneyim

Serpentine Pavyonu, House N, House NA gibi projeleriyle mimarlık ve doğa arasındaki sınırları bulanıklaştıran Sou Fujimoto'nun şeffaflıkla ilgili bir saplantısı olduğu aşikar.

Fujimoto “Doğa ve Mimarlık Arasında” konseptiyle projelerinde yapay ve organik olanı biraraya getirerek herkesin aklını karıştırıyor. Şimdiye kadar tecrübe etmediğimiz “arada” mekanlar yeni deneyimlere sürüklerken bizi, doğayla birarada bulunmanın yöntemlerini incelemeye, bu biraradalık hakkında düşünmeye sevkediyor. 

Tasarladığı Serpentine Pavyonu, evler, otobüs durağı gibi projeleri ne kadar geometrik kurallarla da çalışsa, tam da alıştığımız, bildiğimiz bu mekanların doğada çözünmesiyle ilgili aslında.

Tabii, Fujimoto’nun bu konuda ne kadar ileri gittiğini görmek çok daha keyifli. Cam bir küp içerisinde yer alan alafranga bir tuvaletten söz ediyoruz örneğin. 

Japonya, Ilchihara’da yer alan projesi oval bir bahçe içerisinde yer alıyor. Bu en özel anda doğayla bütünleşmenin yolunu arayan Fujimoto, tuvalet mekanının “kapalı” olma özelliğini bu şeffaflık anlayışı ile yıkıyor. Bahçenin etrafındaki ahşaptan yapılan duvar her ne kadar yeni bir özel alan yaratıyorsa da bildiğimiz sınırlar genişliyor ve “rahat olma” kavramı yeniden tanımlanıyor.

Fujimoto’nun bir sanat festivali için geçen sene tasarladığı bu tuvalet, Fujimoto’yu tanımasak mizahi bir dile sahip olarak nitelendirilebilir. Ama neyse ki artık yeteri kadar tanıyoruz kendisini. Yapay ile doğal arasında farklı bir alıştırma bu projesi.

Çağdaş mimarlığın önemli temsilcilerinden olan Sou Fujimoto’nun mimarlık felsefesini ve projelerini kendisinden dinlemeye sadece 1 gün kaldı. Trakya Cam tarafınan “Mimarinin şeffaf yüzü” sloganıyla yola çıkan T Buluşmaları’nın ilkinin konuşmacısı olan Fujimoto, 11 Aralık’ta İstanbul’da mimarlarla buluşacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın