Dış ve İç Mekan Arasındaki Hassas Dengeyi Koruyan Kilise Restorasyonu

Ferran Vizoso Architecture'ın, İspanya, Corbera d'Ebre'de bulunan, Ebro Savaşı'nın simgesi niteliğindeki eski kilise için hazırladığı restorasyon projesi, transparan çatı ekiyle dikkat çekiyor.

Öneri, bu anı yüklü yapıda çalışabilmek için rafine bir teknik ve hassasiyetin bir araya getirilmesiyle hayata geçirilmiş.


Fotoğraflar: José Hevia

Ferrán Vizoso Architecture projeyi şu şekilde açıklıyor:

Müdahalenin asıl amacı, eski kilisenin görünüşünü ve Ebro Savaşı’na ilişkin sembolize ettiklerini değiştirmeden kamusal işlevini iyileştirmek. Yapının daha güvenli ve büyük bir çok amaçlı salona dönüşümünün, kilisenin temsil ettiği sivil savaş anılarını başkalaştırmaması gerekiyordu.

Çalışmaların 3. aşamasında, yapının strüktürel güçlendirmesi tamamlandı ve ETFE’den yapılan yeni, transparan çatısı inşa edildi. Yeni çatı, hava koşulları nedeniyle yapının zarar görmesine engel oluyor ve yapı içerisindeki yaşam koşullarını belirgin şekilde geliştiriyor.

Çalışmanın başından itibaren bir konu çok netti; restorasyon, yapının tamamında var olan doğa ile yapı ve dış mekan ile iç mekan arasındaki hassas dengeyi koruyacaktı.

Hala dışarıda olunduğu algısı korunmalıydı. Güneş ışınları, rüzgar, kuşların sesi ve kum ile oluşturulan döşeme bunu mümkün kıldı.

Müdahale büyük bir titzlikle yapıldı, ilk ziyaretimizde savaşın yarattığı travmanın bir sonucu olarak, mekanda gözle görebildiğimizden daha fazla kalıntı olduğunu algılamıştık. Kilisenin kamusal kullanımının iyileştirilmesi eski yaraları kapattı ve yaşlı insanların yapı ile barışmasına yardım etti. Bu şüphesiz çalışmanın bize verdiği en büyük keyif oldu.

Etiketler

Bir yanıt yazın