“Clay Rotunda” Kil ile Parametrik Tasarımı Buluşturuyor

Clay Rotunda, Bern'deki yenilenmiş Gurten Bira Fabrikası'nın içinde inşa edilmiş olan, yüksek kaliteli bir müzik oditoryumu SE MusicLab'ın dış kabuğunu oluşturan ses geçirmez organik forma sahip bir yapı. Sürdürülebilir bir sıfır atık yapı malzemesi olan kili parametrik tasarım ile birleştiren İsviçre’deki bu yapıyı Gramazio & Kohler tasarladı.

Clay Rotunda’nın çok ince yapısı, bükülme etkilerini önlemek için yapıyı stabilize etmeye izin veren dalgalı tasarımı ile mümkün oluyor. Bu ince kabuğun geometrisi, yapısal modeller, kilin malzeme özellikleri ve yapı sürecinin dizilimi dikkate alınarak mühendisler tarafından tasarlanmış.

Neredeyse 11 metre çapında olan yapı, sadece 15 cm ham kil ile 5 metre yüksekliğe ulaşıyor. 50 gün içinde 30.000’den fazla yumuşak kil tuğla oluşturan mobil bir robotik sistem tarafından yerinde inşa edildi.

Kil, kum, küçük taşlar ve suyun farklı bileşimlerinden oluşan Clay Rotunda; imalat sürecinin ihtiyaç duyduğu işlenebilirlik, en yüksek sıkıştırma gücü ve minimum malzeme hasarı arasında dengeyi sağlamak amacıyla test edilmiş. Kil karışımı robotik kol tarafından bir toplama istasyonundan alınıyor.

Hassas bir şekilde yönlendirilen ve son konumlarına sırayla bastırılan yumuşak tuğlalar; 9 cm çapında ve 15 cm yüksekliğe sahip silindir kalıplarla çıkarılıyor. Orijinal yüksekliğin yaklaşık %60’ının sıkıştırılması, güçlü ve birbirine kenetlenmiş bir strüktür sağlamış. Bu da malzemenin plastikliğini ve üretim sürecinin dinamiğini ifade ediyor.

Yapının 1:1 ölçeğini yapabilmek için özel robot -yerinde imalatçı- her bölüm için ayrı hareket ettirilmiş. Robotun sürekli yer değiştirmesi ve malzemenin deformasyonu, 3D tarama yoluyla oluşturulan geometrinin hassas hesabını gerektirmiş. Kurutma işleminden kaynaklanan çatlaklar etkin bir şekilde izlenerek aynı karışım ile düzenli olarak dolduruluyor.

Clay Rotunda, malzeme tüketimini azaltmanın yanı sıra çevremiz için sıfır atık malzemelere geri dönmemiz gerektiğini hatırlatıyor. Robotik kil toplama işlemi, kil yapılarının geleneksel bilgisini çağdaş dijital tasarım ve imalat süreçleriyle birleştiriyor.

Hem malzeme hem de zamanla artan kontrol becerisi, geleneksel olanın ötesine geçen karmaşık yapılar tasarlanmasını mümkün kılıyor. Ayrıca kil; yapıların iç iklimini düzenlemede oldukça başarılı, mekanik havalandırma ihtiyacını azaltarak konforu sağlıyor.

Son olarak; toprak yapılar tamamen atıksız, çünkü kullanılan kil karışımı öğütülebilir ve tamamen yeniden kullanılabilir. Doğadan alınan her şey doğaya geri döndürülebilir.

Gantenbein Şarap İmalathanesi

Etiketler

Bir yanıt yazın