Çin’de Modern Bir Sanat Merkezi

Yifang Sanat Merkezi, Çin’in Chongqing şehir merkezinin kuzeyinde yeni gelişmekte olan Dazhulin bölgesinde yer alıyor.

Önceden içerisinde tamamlanmamış bir yapı bulunan alan projenin sahibi Sunac şirketinin devreye girmesiyle topluluğu bir araya getirecek ve çevreyi kalkındıracak bir proje haline dönüşmüş.

Proje ofisi YIHE Landscape Architecture’ın da temel amacı bu terk edilmiş beton yapıyı yeni bir çalışmanın çekirdeği olarak kullanmak ve yeniden tasarlamak olmuş. Günlük kullanımda yakınlardaki sakinlere ve ziyaretçilere hizmet verecek ve özel günler için etkinliklere ev sahipliği yapacak bu yapının merkezinde, kapalı yüzme havuzu, spor salonu, çeşitli dinlenme odaları, manzaralı bir bar ve sanat galerisi dahil olmak üzere dört kat yer alıyor. Katlar arası sirkülasyon için merdivenler ve asansörler kullanılmış.

Ana fikir ana beton yapıyı bir “dış mekan galerisi” olarak tasarlamak olmuş. 30×190 metrelik beton yapı, duvarlarla bir dizi “sergi odası”na bölünmüş. Otoparktan bina girişine bir sanat galerisini andıran “odalar”dan geçilerek ulaşılıyor. Her odanın odak noktasında basamaklı bir şelale, yarı saydam asansör, dalga heykeli gibi sergileme unsurları yer alıyor.

Tasarımda geleneksel Çin bahçelerinin yapıları esas alınmış. Giriş kapısından içeri adım atan ziyaretçileri önce iki dikdörtgen şekilli üst üste binen yapı şeklindeki lobi karşılıyor. Ziyaretçiler lobiden geçtikten sonra bir dizi avluya ulaşıyor. Her avlunun odağında yolculuk, ilginç görüntüler, kapalılık ve açıklık hissi gibi farklı temalar yer alıyor.

Bu görsel ve eylemsel birleşim sayesinde misafirler keşfetmeye ve birbirleriyle iletişime geçiyor. Bu sürprizlerle dolu yürüyüş yolunun ve duvarların tasarımı, ziyaretçilerin her odada aniden görünmesini sağlıyor.

Bahçeler sadece günlük kullanım sağlamakla kalmıyor aynı zamanda etkinlik alanı olarak da kullanılabiliyor. Bina girişine bitişik avluda açık hava filmleri, küçük müzik performansları, sahne gösterileri gibi çeşitli etkinlikler gerçekleşiyor.

Yifang Sanat Merkezi’nin hemen yanında “One Sino Park” bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın