Chardak, Between Heaven and Earth

Judith Bing'in yazdığı kitap, Balkan mimarisinde sosyalleşme mekanı olarak kullanılan "çardak" üzerine 30 yıllık araştırmanın ürünü.

Judith Bing tarafından yazılan, ilüstrasyonlarını ise J.Bing ve J.Brooke Harrington’un beraber yaptığı kitap, folklörde “cennet ve dünya” olarak nitelenen, evlerin içinde veya yanında, yerden yükseltilmiş ve açık havayla ilişkili “çardak”ları konu alıyor.

Balkan mimarlık mirasını kutlayan çalışma, Hırvatistan’dan Türkiye’ye kadar uzanan çardakları metin, fotoğraf ve çizim ile dökümante ediyor.

Kültürel kompleksitenin dikkat çekici olduğu bölgede, ülkeden ülkeye çardaklardaki mimari çeşitlenmeyi inceleyen kitap tarihe, coğrafyaya, insanlara ve folklöre dokunuyor.

Kitap 30 yıllık araştırmanın ve Balkan’larda yerel mimarlık üzerine yürütülen saha çalışmasının bir ürünü. 100 adet kopyası basılan kitabın 50 adet dijital kopyası mevcut. Kitabın basılı kopyasının 5 tanesi Türkiye’deki kütüphanelere gönderilmiş durumda (IRCICA, Istanbul Teknik Üniversitesi, Yildiz Teknik Üniversitesi).

Judith Bing ve J.Brooke Harrington’un araştırmaları ve hayata geçirdikleri dijital arşiv üzerine 2016’da yaptığımız söyleşiye buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın