BUILdIST’te İstanbul’a Yönelik 5 Proaktif Proje Tartışıldı

Panelde GB Mimarlık, Superpool, PAB, Sekiz Artı, SO? Mimarlık ofislerinin İstanbul'un sorunlu bölgeleri hakkında geliştirdikleri projeler sunuldu.

2009 yılının Kasım ayında İstanbul’da düzenlenen URBAN AGE İstanbul Konferansı öncesinde London School of Economics ve Arkitera Mimarlık Merkezi’nin ortaklaşa yürüttüğü, İstanbul’da sorunlu bölgeler için projelerin üretildiği çalışmanın sonuçlarının toplandığı kitabın tanıtımı “İstanbul’da Kentleşme Üzerine Beş Bakış” paneli ile BUILdIST Yapı Malzemeleri Fuarı’nda 30 Eylül 2010 günü okuyucularla buluştu.

Panelde GB Mimarlık, Superpool, PAB, Sekiz Artı, SO? Mimarlık ofislerinin İstanbul’un sorunlu bölgeleri hakkında geliştirdikleri projeler sunuldu.

GB Mimarlık’dan Özgür Bingöl yalıtılmış apartman projeleri ile kitlesel projelerin kent kimliğine etkilerini inceleyen bir çalışma geliştirdiklerini belirtti. Bu konuya yönelik ilk önce Küçükçekmece sınırları içinde yer alan daha sonra ise Başakşehir sınırları içine giren bir alanı çalışma alanı olarak seçilmiş. Bingöl, çalışmalarında avlulu blok tipi yapılaşmanın bu alanda olabilirliğini irdelediklerini ve en iyi örneklerini endüstri kentlerinde görülen yapılaşma tipi olan bu modeli günümüzde de kullanıp kullanamayacaklarını görmeye çalıştıklarını belirtti. Bu şekilde apartmanlardan oluşan mezar taşları şeklindeki yayılımı önlemeyi amaçladıklarını vurguladı.

Superpool, çalışma alanı olan Fatih Bölgesi’nde binalar arası açık alanları inceleyen bir çalışma sundu. Ekip, öncelikle İstanbul’daki açık alan tanımlarının yanlış yapıldığından meydanların bizim kültürümüzdeki tanımının Avrupa’dan farklı olduğundan bahsetti. Ayrıca İstanbul’un mix-use kullanıma hakim bir kent olduğunu, Fatih Bölgesi’nin de hem yaşayan hem de çalışan nüfusa sahip olduğunu belirtti. Bu konuda belirledikleri Fatih – Keçecikarabaş Mahallesi ve Ümraniye’de İstiklal Mahallesi’nde geliştirdikleri projeler ile kamusal alanlar yaratıldı. Fatih Bölgesi’nde otopark sorununun çözümüne yönelik bölgelere ait çekirdek otopark alanları ile mahalledeki mevcut otopark alanı olarak kullanılan alanlar yeşil alan, oyun alanı, vs. alanlara dönüştürüldü. Ümraniye Bölgesi’nde ise alan için gereksiz geniş yolların bir kısmı kamusal açık alan kullanımına açılarak sosyal donatı alanları artırıldı. Dinleyecilerden Superpool ekibine “Bu alanların dönüşümünü nasıl yapmayı planlıyorsunuz, kamulaştırma ile mi?” sorusuna “Yoğunluklara bağlı olarak yeraltı otoparkları da olabilir. Tabii ki de kamulaştırma olacaktır ama hiçbir şekilde zarar verici bir şekilde olmayacaktır. Fatih Bölgesi’nde bile boş alanlar söz konusu. Bu alanlarda değerlendirilebilir,” cevabı verildi.

PAB Mimarlık’ın çalışması, Haliç Bölgesi’nde belediyenin bu alanda vermiş olduğu kültür-sanat bölgesi tanımını irdelemeye yönelik bir çalışma. Ekip alanın kültür – sanat fonksiyonlarının geliştirilmesi açısından çok fazla potansiyele sahip olduğunu, fakat alanda yer alan fonksiyonlar arası kopukluklar olduğundan söz etti. Ulaşım ağlarına yakınlığa sahip olmasına rağmen çevre doku ile entegre olamamış bir alan olduğunu vurguladılar. Ayrıca Levent – Maslak Bölgesi’nde yer alan ofis alanlarının Sütlüce Bölgesi’ne baskısının olduğundan ve bölgede bu nedenle çok fazla ofis alanına sahip olduğundan bahsettiler. Alandaki kamusal açık alan kullanımını attırmaya yönelik yapılı çevre ile yeşil alanın yerini değiştirerek alandan çift yönlü yaya sirkülasyonunu sağlamayı hedeflediklerini belirttiler.

Sekiz Artı Mimarlık’ın çalışması da İstanbul’daki vadi alanlarındaki yapılaşmaya dikkat çekmek üzerineydi. Çalışma alanı olarak Kağıthane Vadisi’nin bir kolu seçilerek alanda “40 metre prensibi”ni uygulamaya çalıştıklarını belirttiler. Bu şekilde belirli kotlarda yeşil alanları arttırarak sosyal donatıları geliştirmek hedefleniyor. Süper -sosyal binalarla da birçok fonksiyonu binada çözerek kamusal alanları arttırmak amaçlanıyor.

Panelde konuşan son ekip SO? ise kentteki orman alanları ile yerleşim alanının sınırını oluşturan bölgelerde kamusal alanları geliştirmeye yönelik. Bu şekilde Sultanbeyli Bölgesi’nde yaptıkları çalışma ile 2B alanı olarak tanımlanan bu alanın daha tanımlı ve tampon bölge oluşturabilecek potansiyele sahip olmaları amaçlanıyor. SO? Ekibi aynı zamanda 3. Köprü’nün yapıldığı takdirde Sultanbeyli Bölgesi’nde kontrolsüz bir yerleşim gelişiminin olacağını vurguladılar.

Beş Bakış (Five Visions)

Kitap Hakkında
Bu yayın, London School of Economics ve Arkitera Mimarlık Merkezi’nin 2009 yılının Kasım ayında düzenlenen Urban Age konferansı öncesinde birlikte yürüttükleri mekansal çalışmaları ve araştırmaları içermektedir.

Katılan Mimarlık Ofisleri:
GB Mimarlık
SUPERPOOL
PAB Mimari Tasarım
8ARTI Mimarlık
SO?

Katkıda bulunan yazarlar:
Richard Burdett (Kent Araştırmaları Professörü, London School of Economics’de Urban Age ve LSE Kentler Programı direktörü)
Şevin Yıldız (Rutgers Universitesi ve New Jersey Institute of Technology Urban Systems Programında eğitmen ve doktor adayı)

Proje Yöneticileri:
Richard Burdett (Direktör, LSE Cities)
Pamela Puchalski (Urban Age Projesi, LSE)
Ömer Kanıpak (Arkitera Mimarlık Merkezi)

Kurgu: Ömer Kanıpak

Çeviriler:
Burcu Karabaş (Şevin Yıldız ve GB Mimarlık’ın metinleri)
Yadigar Esen (SO?’nun metni)
Eylem Erdinç (Richard Burdett’in metni)

Kitap Tasarımı: Ömer Kanıpak

Teşekkürler:
Richard Burdett (Direktör, LSE Cities)
Pamela Puchalski (Urban Age Projesi, LSE)
Ömer Çavuşoğlu (LSE Cities)
Şevin Yıldız (Rutgers Universitesi ve New Jersey Institute of Technology Urban Systems Programında eğitmen ve doktor adayı)
Murat Vefkioğlu (Istanbul Metropolitan Planlama)
Tüm LSE Kentler Programı ve Urban Age Konferansı çalışanları

Kapak Fotoğrafı: Ömer Kanıpak
Matbaa: Scala Matbaa, İstanbul, Türkiye
Boyut: 23cm x 22cm
Yayın Yılı ve Yeri: İstanbul, Türkiye’de 2010 yılında basılmıştır.
ISBN 978-975-8970-05-6

Etiketler

Bir yanıt yazın