Bu Projelerin Hayata Geçtiğini Düşünün

Her dönem kenti yöneten iktidar sahipleri kente bir iz bırakma çabası içine girmiş, gündemde oldukça yankı uyandıran proje vaadlerinde bulunmuşlardır.

Son yıllarda gündeme gelen projeler gazete manşetlerinde sayfalarca yer alırken, meslek adamlarından, STK’lardan ve meslek odalarından projelere yönelik eleştiriler de peşi sıra geldi.

2000’li yıllardan bu yana “Çılgın Proje”lerle devam eden gelecek tahayyüllerine camiada tanınan mimarlardan ve inşaat firmalarından da destek geldi.

Peki bu projelerden çok konuşulanları nelerdi? Cumhuriyet’in 100. yılına 10 kala bu projelerin hayata geçtiğini bir hayal edin! Nasıl bir Türkiye olurdu?

Sivriada’ya Mevlana Heykeli

2005 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, “Ne olursan ol yine gel” diyen Mevlana’nın düşüncesini temsilen Sivriada’ya (Hayırsızada) dev boyutta semazen heykeli (yaklaşık 110 metre) dikileceğini duyurmuştu. Heykelin çevresine cami, kilise ve sinagog kurulacaktı.

TRANSMAR

Ahmet Vefik Alp, İstanbul Boğazı’na yapılması planlanan 3. köprüye alternatif olarak ”TRANSMAR” adını taşıyan ”Pendik-Yeşilköy Otoray Yüzer-Viyadük” projesi önermişti.

KIBRISLINK

İstanbul için 1998 yılında tasarladığı TEM otoyolunu rahatlatacak TRANSMAR projesinin bir benzerinin Kıbrıs’ta gerçekleştirilmesi için hazırlamış olduğu “KIBRISLINK” projesi hakkında Rauf Denktaş ile görüşme yapmıştı.

Kanal İstanbul

2011 yılında Başbakan’ın çılgın proje olarak adlandırılan “Kanal İstanbul” projesi ile İstanbul’un en önemli gelişim alanı olarak belirlenen Cendere Vadisi ile Karadeniz arasında bir kanal oluşturulması amaçlı, Karaburun mevkisinden yeni bir kanal açılarak Haliç üzerinden İstanbul Boğazı ve Marmara’ya bağlanacağı söylenmişti. Bu şekilde İstanbul’da yeni şehirler oluşturularak, Avrupa yakasındaki şehre dev bir ileri teknoloji üssü, Anadolu yakasına ise konut, ticaret, lojistik, eğitim ve turizm amaçlı yapılanmalar olacağı belirtilmişti.

Tac-ı İstanbul

Kanal İstanbul Projesi’ni kimi uzmanlar gerçekleşmesi imkansız bulurken, kimi mimarlar ise projeyi olumlu buldu. Hatta İnanlar Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Serdar İnan, Yeni İstanbul’un kurulmasıyla ilgili planlarına yeni bir proje ekledi: Tac-ı İstanbul.

Çılgın Ada’ya Öneriler Yağdı

Başbakan Erdoğan’ın Kanal İstanbul projesinin yapılacağı alanın hemen altında Büyükçekmece sahilinde bulunan hilal şeklindeki kara parçasının ortasına yıldız ada yapılacağı haberleri gündeme geldi. Çağlar İnşaat Sahibi Gönül Çağlar, Başbakan’a proje önerisinde bulunarak, “Projeyi Sayın Başbakan’a ilettik. Şu anda kendileri projeyi inceliyorlar. Kanal İstanbul projesinden çıkartılacak hafriyat ile ay-yıldız ada yapılabilecek. Dünya haritasında İstanbul’un yerinde bir ay-yıldız olması gerçekten büyük bir olay. Proje ile ilgili yatırımcılarımız da hazırlar. Patentimizi de aldı. Sadece izin çıkmasını bekliyoruz,” demişti.

HavvAda



Sonraki günlerde konuyla ilgili olarak İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, Kanal İstanbul’un hafriyatıyla oluşturulacak adaya, 6 tepeden oluşan kubbeli bir şehir kuracağını söyledi. HavvAda ismindeki projede, Ebenezer Howard’ın Garden City’sinden Buckminster Fuller’ın dev jeodezik kubbesinden etkilenilmiş. 6 adet farklı yükseklikteki, dev kubbenin şekillendirdiği adanın ortasında 3 km uzunluğunda, 1 km çapında bir de vadi bulunuyor. HavvAda’da ayrıca, konutların, ticari binaların, müzenin, stadyumun, spor alanlarının yapılması, 100.000 binlerce kişinin yaşaması hedefleniyor.

Ay-Yıldızlı Ada

International Turkish Architects Corps Yönetim Kurulu Başkanı mimar Metin Hepgüler ise Ay-Yıldızlı Ada projesi için patent haklarını aldıklarını, 3 yıllık çalışmanın sonucunu Bakanlığa sunduklarını söylemişti. Projenin yatırım tutarının 2.4 milyar Euro olacağını, başlangıç süresinden itibaren 40-45 ay içerisinde tüm inşaatın tamamlanacağını vurgulamıştı.

Kanal Bakırköy

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın çılgın projesi ‘Kanal İstanbul’un ardından bir çılgın proje de Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen’den geldi. Erzen, Ayamama Deresi’ni kanal haline getirip tekne ulaşımına açmak için bir proje hazırladı ve Başkan Kadir Topbaş’a iletti. Projenin öncelikli amacı, bölge trafiğini, özellikle de havaalanı trafiğini rahatlatmak.

Plaka Numarası Kadar Proje: 35 İzmir 35 Proje

İzmir için hazırlanan 35 projenin 165 bin kişiye istihdam sağlayacağını, yıllık 11,4 milyar TL’lik katkı yaratacağını belirttiler.

Taksim Camisi

Ahmet Vefik Alp’in “Taksim Cumhuriyet Camisi ve Dinler Müzesi” Projesi geçtiğimiz sene gündeme gelmişti, fakat Başbakan projeyi beğenmemişti.

Çamlıca Anten Projesi

Ahmet Vefik Alp’in bir diğer proje önerisi Çamlıca Tepesi TV Radyo Kulesi Fikir Projesi Yarışması’nda sunduğu proje oldu.

Sevda Tepesi İmara Açıldı

Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın 1984 yılında 27 milyon dolara satın aldığı Kandilli’deki Sevda Tepesi 28 yıl sonra imara açıldı. Yapılan plana göre İstanbul Boğazı kıyısındaki arazide 7,5 metre yüksekliğinde otel yapılabilmesi mümkün olabileceği gazetelerde yankı buldu.

Van’a Çılgın Proje

Çılgın projelere son olarak Van’da yapılması öngörülen bir proje daha eklendi. Hazırlanan yeni imar planıyla Doğu’nun turizm merkezi olması planlanan Van Gölü’nün kıyısına lüks yatlar için marina ve kent içi su kanallarının yapılacağı, Van Gölü’ne Thames Nehri kıyısında bulunan dünyaca ünlü London Eye benzeri bir dönme dolap kurulacağı söylendi.

İstanbul’un Olimpiyat Mekanları Sergilendi

2020 Olimpiyat Oyunları’na aday olan İstanbul’da, yapılması planlanan ve gelecek sporculara ev sahipliği yapacak mekanlar ile ilgili görseller geçtiğimiz haftadan bu yana yazılı basında yer aldı.

Ankara’nın da Çılgın Projeleri Oldu

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara’daki büyük dönüşüm planını açıkladı. Plana göre Ulus’taki Anafartalar ve Yüzyıl çarşıları ile Gümrük Tekel Bakanlığı, Gençlik Spor Genel Müdürlüğü, Ulus İş Hanı yıkılacak; bölge, eski Ankara evleri ile donatılacak. Eymir ve Mogan gölleri ise birleştirilerek 42 km’lik kanal vadi yaratılacak.

ArkiPARC’ta Geleceğe Yönelik Projeler Konuşulacak

ArkiPARC’13 kapsamında gerçekleşecek olan “#10kala Gelecek Tahayyülleri” panelinde katılımcılar geleceğe yönelik projelerini ve öngörülerini sunacaklar.

Etiketler

1 Yorum

  • kevser-berber says:

    tabiki emek isteyen çok zor süreçler bunlar ama neden olmasın tüm boyutlarıyla tartışılması bile büyük bir gelişim ülkemiz mimarisi adına.. heyecanlanmamak elde değil..

Bir yanıt yazın