Bjarke Ingels Group’tan Sürdürülebilir Mobilya Fabrikası Tasarımı: The Plus

Norveç'in kent mobilyası üreticisi Vestre ile Bjarke Ingels Group, Norveç ormanının kalbinde inşa edilecek, dünyanın en sürdürülebilir mobilya fabrikası olan Plus'ı tanıttı.

Kent ve sosyal mobilyaların üretiminin temiz, karbon nötr olması hedefiyle yola çıkılan The Plus’ta, sürdürülebilir mimari ve yüksek verimli üretimin küresel bir hedef olması amaçlanıyor.

Norveç’in onlarca yıl boyunca mobilyaya yaptığı en büyük yatırım olacak fabrikada 6.500 metrekare açık üretim tesisi ile alan ikiye katlanırken yürüyüş ve kamp için ayrılan 300 dönümlük kamu parkı bölgenin yeşil bir imalat endüstrisi olma misyonuyla uyumlu bir dönüm noktası görevi görecek.

The Plus’ın  inşaatına bu sonbaharda başlayacak.

The Plus, İskandinavya’da en yüksek yeşil bina sertifikası olan BREAM Outstanding’e ulaşan ilk endüstriyel bina olacak. Yerel ahşap, düşük karbonlu beton ve geri dönüştürülmüş takviye çeliğinden yapılmış cephe ile tüm malzemeler çevresel etkileriyle dikkatle seçiliyor.

Plus, Magnre köyünde, Vestre’nin Oslo’daki merkezi ile şirketin Torsby, İsveç’teki mevcut çelik fabrikası arasındaki coğrafi orta noktada yer alıyor.

Bina, merkeze bağlanan dört ana üretim salonunun (depo, renk fabrikası, ahşap fabrikası ve montaj) radyal bir dizisi olarak tasarlandı. Yerleşim, üretim birimleri arasında verimli, esnek ve şeffaf bir iş akışı sağlıyor, böylece kesişme noktasında “artı” şekli oluşturuyor.

The Plus’ın merkezinde, Vestre’nin çalışanlarının lojistik trafiğini maksimum verimlilikle işlemesine olanak tanıyan dört üretim salonuna da doğrudan bağlantı sağlayan ofis ve sergi merkezi bulunuyor.

Merkezi hub, en son dış mekan mobilya koleksiyonlarının değişen mevsimlerle belirgin bir şekilde sergilendiği halka açık, dairesel bir avluyla sarılıyor.

Çatı katında, optimum güneş verimliliğine göre yerleştirilen ve açılan 1.200 fotovoltaik panel bulunuyor. Panellerden gelen aşırı sıcaklık, bir depolama destek sistemi olarak soğutma, ısı ve soğuk depolama tankları, ısı pompaları ve enerji kuyuları için bir buzlu su sistemine bağlanıyor. Genel olarak bu sistem benzer bir geleneksel fabrikaya oranla en az %90 daha düşük enerji ihtiyacı duyuyor.

The Plus, Kistefos Heykel Parkı’ndaki The Twist’in ardından BIG’in Norveç’teki ikinci projesi.

Etiketler

Bir yanıt yazın