Bjarke Ingels Group’tan Nehir Üzerinde Köprü Müze: The Twist

BIG-Bjarke Ingels Group Norveç'teki Randselva Nehri'ni geçen bir köprü müze tasarladı. Geometrik formundan yola çıkarak The Twist ismi verilen müze Norveç'teki Kistefos Heykel Parkı’nda bulunuyor.

Fotoğraflar: Laurian Ghinitoiu

Oslo’nun dışındaki Jevnaker’de bulunan Kistefos’un 1.000 metrekarelik yeni çağdaş sanat alanı, hem ormanlık iki nehir kıyısını birbirine bağlıyor hem de Kuzey Avrupa’nın en büyük heykel parkından geçen kültürel rotayı tamamlıyor.

Parktaki Anish Kapoor, Olafur Eliasson, Lynda Benglis Yayoi Kusama, Jeppe Hein ve Fernando Botero gibi dünyaca ünlü sanatçıların bölgeye özgü çalışmalarını gezen ziyaretçiler, sanat turunu tamamlamak için The Twist’ten geçiyorlar.

“Twist, birkaç işlevi bünyesinde barındırıyor: “bir müze, bir köprü, yaşanabilir bir heykel.” Bir köprü olarak heykel parkını, park içerisindeki yolculuğu sürekli bir döngüye dönüştürerek yeniden yapılandırıyor. Bir müze olarak, iki ayrı mekanı birbirine bağlıyor. Ortaya çıkan form, parkın heykelleri arasında bir başka heykel haline geliyor.”
Bjarke Ingels

Müzenin çift eğri geometrisi, hafifçe kaydırılan bir kitap yığını gibi düzenlenmiş, 40 cm genişliğinde alüminyum panellerden oluşuyor.

Cam pencerelerin kavisli formu nedeniyle, müzeye giren gün ışığının çeşitliliği üç farklı galeri yaratıyor: kuzey tarafında panoramik manzaralı geniş, doğal aydınlatmalı bir galeri; güney tarafında yapay ışıklandırmalı uzun bir galeri ve arasında, bükülmüş bir tavan ışık şeridi olan heykel mekanı.

BIG’nin bir sanat köprüsü önerisi 2011 yılında seçildi ve Element Arkitekter, AKT II, Rambøll, Bladt Industries, Max Fordham ve Davis Langdon iş birliğiyle geliştirildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın