Bjarke Ingels Group, Ekvador’un Başkenti Kito’daki İkinci Projesini Tamamladı

Bjarke Ingels Group, Ekvador’un Başkenti Kito’daki İkinci Projesini Tamamladı

EPIQ adı verilen karma kullanımlı bina, 2.850 metre yükseklikteki And Dağları'nın yamaçlarında yer alan başkent Kito'nun merkezindeki kentsel bir yeşil alan olan La Carolina Park'ın yanında inşa edildi.

24 katlı kule, metro girişinin karşısındaki köşe kavşak üzerinde inşa edilmiş. 101 metre yüksekliğindeki gökdelenin tabanı caddeye bakan iki bölüme ayrılmış. Her bir bölümün kavisli kenarları, iki hacmin birleştiği yerde içe doğru kıvrılarak binaya giriş işlevi gören bir açıklık oluşturulmuş.

Yatay hacmin her birinin üzerine dikey bir biçimde L-şekilli hacimlerden oluşan istiflenmiş bir tasarım planlanmış.

Üst katlarda da benzer bir format kullanılmış ve bir tarafta yükseldikçe daralan ve diğer tarafta yükseldikçe genişleyen iki ters L-şekilli bölümler oluşturulmuş. Genel yapı, çeşitli konfigürasyonlarda istiflenmiş ve birbirine kenetlenmiş dört ayrı L-şekilli blok şeklinde tasarlanmış.

Üst üste yığılmış tüm parçalar arasında, zemin kattaki girişi andıran açıklıklar planlanmış. Burada, yapının yüzünde kamusal açık alan olarak kullanılan küçük platformlar oluşturulmuş.

Her blok farklı bir renkte tasarlanmış ve  cephede toplam dört pigmentli renk kullanılmış.

Cephede renkli bloklar arasına cam yerleştirilmiş. Düşey beton cephe elemanları arasına, binadaki konut birimlerinin her birinde verandalar için alanlar yaratmak üzere dışbükey camlar yerleştirilmiş.

İçeride, mat pembe bir resepsiyon masası ve yansıtıcı siyah bir tavana yükselen dramatik gri sütun ile lobi, dış döşemenin bir devamı niteliğinde tasarlanmış.

Seramikler, binanın SPA’sının yeşil kiremitli sütunları gibi binanın sosyal alanlarında başka yerlerde de kullanılmış.

Salon ve çocuk alanı gibi diğer ortak alanlarda ahşap döşeme ve beyaz tavanlara yer verilmiş.

Çatıda, ızgaralı beton cephenin camla doldurulmuş bir uzantısı tarafından çevrelenmiş bir havuz ve veranda tasarlanmış.

BIG’in Güney Amerika’daki İlk Projesi, Ekvador Quito’daki En Yüksek Bina Oldu

Etiketler

Bir yanıt yazın