Bir Mimari Proje Yarışmasında Daha Mutlu Son!

2005 yılında açılan bir yarışmayla projesi elde edilen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Bursa Şubesi'nin inşaatı tamamlanarak kullanıma açıldı. Yarışmanın diğer bir konusu olan lojman binası ise Merkez Bankası'nın politikası gereği yapılmadı.

Hasan Şener, Oral Vural, Emre Arolat, Nesrin Yatman, Haluk Sucuoğlu’ndan oluşan jüri üyeleri Ömer Selçuk Baz ve Emine Didem Durakbaşa’nın projesini birinci olarak seçmişlerdi.

Jüri raporunda projeyle ilgili: “Her iki yapıda da, yer yer yırtılarak ışık alan bir çeper-kabuk içinde oluşan üç boyutlu gridal yapının, her katta farklı birbiçimde içinden koparak eksildiği, bu yolla oluşan iç boşluklarla doğal ışığın yapının iç derinliklerine nüfuz ettiği bu proje, gerek dış yüzeylerdeki yalın ve yetkin tutumuyla, gerekse iç kurguda oluşan zengin mekan akışkanlıklarıyla öne çıkmıştır. Ayrıca Lojman yapısında da sürdürülen benzer tutumun oluşturduğu tutarlı ve yüksek nitelikli plastisite değerli bulunmuştur,” şeklinde yorum yapılmıştı.

Yarışma için hazırlanan raporda proje, müellifleri tarafından şu şekilde anlatılıyordu:

“Bankanın mekansal karakteri ele alınırken iki kat yüksekliğinde bir zemin kat ve üzerinde yine iki kat ofis alanları olarak düşünüldü. Zemindeki müşteri holünden ulaşılan galeri katının, cepheden kopartılarak iki kat yüksekliğindeki hacim içerisinde serbest kalması sağlandı. İki kat yüksekliğindeki zemin bölgesi, cephede sürekli devam eden cam ve beton lamellerle ifade ediliyor. Zemin, galeri katı ve üst kattaki ofis alanları birbirlerine galeri boşluklarıyla görsel olarak bağlanıyor. Yapı derinliği göz önüne alınıp çatıdan başlayarak oluşturulan galeriler yapının derinliklerine gün ışığının ulaşmasını sağlıyor. Kompakt yapı gövdesinin devamı olarak düşünülen çatı, delinmeler ve derinleşmelerle üçüncü boyutta daha serbest bir düzen oluşturuyor.”

Binanın resmi açılışı Ocak ayı başında yapılacak.

Etiketler

2 yorum

Bir yanıt yazın