“Bir kent okuması: kavram-a/tölye” Dizisinin İlki Düzenlendi

Maltepe Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim üyeleri tarafından düzenlenen ‘’Bir kent okuması: kavram-a/tölye’’ dizisinin ilki tamamlandı. Atölye mimarlık, iç mimarlık, şehir ve bölge planlama olmak üzere farklı bölümlerde lisans ve yüksek lisans düzeyinde tasarım eğitimi alan otuz katılımcı ile 3-4 Aralık 2022 tarihlerinde Salt Galata’da düzenlendi.

Atölyenin çıkış noktası, geleneksel/tarihi kentsel alanlarda sıklıkla tartışma konusu olan, “yerin ruhu” ya da kendine özgü olma hali (karakteristik) üzerine bir kentsel okuma deneyimi yaşamaktır. Tarihi kimliği, özgün kentsel doku-yapı tipolojisi, fonksiyonel çeşitliliği, farklı sosyo-ekonomik gruplardan oluşan yerel sakinleri ve kullanıcıları ile Galata – Perşembe Pazarı Caddesi aksı katılımcılar için zengin bir deneyim alanı olmuştur. Atölye süresince; Kentsel mekan nasıl, ne zaman ve kiminle var olur? Sosyo-ekonomik parametrelere bağlı olarak zamanla nasıl dönüşür? Tasarımcı kenti nasıl görür ve okur? Yerin ruhunu nasıl anlamlandırır ve ifade eder? soruları tartışmaya açılmıştır.

Atölyenin ilk gününde, kent okuması yapılacak olan aksın başlangıç noktası olan Galata Kulesi’nde buluşan ekip; son derece spesifik bir kentsel ara yüzü (Perşembe Pazarı Caddesi aksı) birçok katmanı ile irdeledikleri alan deneyimi sonunda Salt Galata’ya ulaştı. Atölye mekânında alan gezisi sırasında dikkati çeken kavramlar üzerine bir tartışma çemberi gerçekleştirildi. Tartışma sonrası belirlenen ana kavramlar ışığında, bazı katılımcılar doğrudan çalışmalarına başlarken, bazıları da alanı yeniden deneyimledi ve ikincil gözlemlerin ardından çalışmalara devam edildi. İlk günün sonunda, kısa sunuşlar ile çalışmaların geldiği aşamalar üzerine değerlendirmeler yapıldı. Atölyenin ikinci gününde katılımcılar dijital programlar üzerinde çalışmalarına devam ederek, gözlemleri sonucunda belirledikleri alt başlıklar/kavramlar üzerinden yaptıkları okumalar ile posterlerini tamamladı. Gün sonunda final sunumları yapıldı. Sunumların ardından yapılan tartışma/öneri/yorum konuşmalarıyla atölye süreci son buldu. Farklı disiplinlerden tasarım öğrencilerinin bir arada çalıştığı iki günlük atölye süreci sonucunda; farklı bakış açılarına sahip, çeşitli alt başlık/kavramları tartışmaya açan, özgün tasarım diline sahip sonuç ürünler elde edildi.

Kavram-a/tölye’si Ekibi

Atölye yürütücüleri: Jülide Alp, Aliye Ceren Onur, Güzin Aydoğan, Efe Haşim Sezen, Filiz İrem Memişoğlu

Atölye katılımcıları: Alara Demirkıran, Sude Ceylan, Mertcan Anlıatamer, Şevval Koç, Gülbahar Aslan, Kevser Göze, Hüseyin Canik, Betül Mandalı, İrem Pekin, Sabahat Bayram, Kübra Topçu, Ceren Cansu Varlık, Sultan Beyza Özaktan, Sude Badır, Zeynep Özden Türkmen, Zeynep Parlak, Fatima Şentürk, Oğuzhan Gühan, Ela Nur Acar, Fatma Karabulut, Esra Evin Ceylan, Fatme Zeynep Kızıltaş, Mariama Ibrahim Mohamed, Berkay Sancaklı, İrem Tomakin, Elif Yiğit, Ela Yerebakan, Alihan Selahattin Aygül

kavram-a/tölyesi kent okuması

Etiketler

Bir yanıt yazın