BIG’ten Spiral Şeklinde Bir Modüler Konut Projesi

BIG, Danimarka’nın Aarhus kenti yakınlarındaki altı kavisli bloğun spiral şeklinde bir araya gelmesi ile oluşan modüler konut projesi Sneglehusene'i tanıttı.

BIG ile yüklenici CJ Group tarafından geliştirilen modüler bir sistem kullanılarak tasarlanan ve 93 konuttan oluşan Sneglehusene, geliştirici Taekker Group için Aarhus’un kuzeyindeki Nye mahallesinin bir parçasını oluşturuyor.

Bir ila dört kat arasında değişen altı kavisli blok, BIG Landscape tarafından tasarlanan ve küçük bir göleti çevreleyen merkezi bir parktan spiral şeklinde uzanıyor.

Projenin spiral formuna atıfta bulunarak salyangoz evler olarak adlandırılan Sneglehusene’nin genel tasarımı, BIG ve CJ Group’un daha önce Kopenhag’da hayata geçirdiği Dortheavej Residence konutlarına dayanıyor.

“BIG ortağı Finn Noerkjaer, “Bir mimar olarak, bir evi normalde sadece bir kez inşa edebilirsiniz. Sneglehusene ile bize daha önceki bir projeden gelen konut konseptimizi geliştirme ve aynı zamanda binaların kendi kimliğini geliştirme fırsatı verildi,” diyor.


“Modüler konseptimiz, inşaatın karmaşıklığına rağmen uygulamada sadeliği korumamızı mümkün kıldı ve tüm deneyimimizle konsepti geliştirmemize imkân tanıdı.,” diye devam etti.

Kopenhag’daki konutlara benzer bir estetiğe sahip olan projede bloklar “gözenekli bir duvar” oluşturacak şekilde parçalanmış.


Dortheavej Residence’da olduğu gibi, girintili modüllerin 3,5 metre, çıkıntılı modüllerin ise 2,5 metre yüksekliğinde tavana sahip olduğu iki modüler yapının üst üste dizilmesiyle belirgin bir kareli desen oluşturulmuş.

Girintili çıkıntılı alanların içine bir dizi balkon yerleştirilirken, bloklar uçlardan aşağı doğru inerek daha geniş açık hava terasları oluşturuyor.

Projede 50 metrekareden 150 metrekareye kadar değişen büyüklüklerde şehir evleri, apartmanlar, çok yatak odalı daireler ve stüdyolar yer alıyor.

Binanın beton yapısı, modüler deseni ifade etmek için cephelerinde ahşap levhalarla kaplanırken, dairelerin tavanlarında açıkta bırakılmış. Tüm evler içe ve dışa bakan pencereleriyle çift yönlü olarak tasarlanırken, stüdyo minimum sayıda duvarla iç mekanları açmayı hedeflemiş.

“Bu temelde tasarımı sadece nihai ürüne değil, evlerimizi donatan tüm aşamalara uygulama girişimidir.”

BIG, Kopenhag’da Sosyal Konut Tasarladı

Etiketler

Bir cevap yazın